Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Seuraavaksi kiistellään onko ilmastotuki kehitysapua

21.12.2009 10.51

Lasse Leipola

Kehitysmaille maksettava ilmastotuki ei saa syödä nykyistä apua, sanoo kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

”Täkkiä ei voida jatkaa niin, että otetaan kangasta toisesta päästä”, Lappalainen sanoo.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk) sanoi viime viikolla ilmestyneessä Suomen Luonto -lehdessä, että Suomi aikoo laskea ilmastotuen kehitysavuksi. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) lupasi viime viikolla, että Suomi osallistuu köyhien maiden ilmastotalkoisiin 110 miljoonalla eurolla.

Lappalaisen mukaan Kepan ja monen muun järjestön kanta on, että ilmastorahoituksen täytyy olla lisäystä nykyiseen apuun.

”Kysymys liittyy laajemmin siihen, miten OECD määrittelee kehitysavun laskentakriteerit. Kepa aikoo käydä aktiivisesti tätä keskustelua ensi keväänä”, Lappalainen sanoo.

Hänen mukaansa asiaan tullaan suhtautumaan avoimesti.

”On katsottava, miten maailma on muuttunut sen jälkeen, kun nykyiset kriteerit on luotu ja onko niitä mahdollista muuttaa”, Lappalainen sanoo.

Suomen kehitysavun määrä oli viime vuonna 830 miljoonaa euroa, mikä oli 0,44 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kansainvälinen tavoite on 0,7 prosenttia.

ilmastoneuvottelut  kehitysyhteistyö 
Viite