Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

P199 / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Tšuktšimeri.
Jäinen meri. Vaikka talvinen jää sulaa kesäksi, on arktinen öljynporaus vaikeaa ja vaarallista.P199 / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Jäinen meri. Vaikka talvinen jää sulaa kesäksi, on arktinen öljynporaus vaikeaa ja vaarallista.

Shellille takaisku oikeudessa – lupa porata öljyä Arktikselta jäihin?

24.1.2014 9.00

Lasse Leipola

Öljy-yhtiö Shellin vastoinkäymiset arktisen öljynporauksen suhteen jatkuvat. Yhdysvaltain liittovaltion valitustuomioistuin päätti eilen torstaina palauttaa vuonna 2008 myönnetyt luvat alaskalaisen tuoistuimen käsiteltäväksi.

Alaskan rannikon alkuperäisasukkaat ja ympäristöjärjestöt olivat valitteneet tuomioistuimeen siitä, ettei arktisen öljynporauksen ympäristövaikutuksia selvitetty riittävän tarkasti, kun luvat myönnettiin.

Shell, jonka oli määrä jatkaa koeporauksia Tšuktšimerellä, kommentoi oikeuden ratkaisua muun muassa Reutersille ja Guardianille ainoastaan sanomalla, että yhtiö perehtyy seuraavaksi päätökseen.

Yhtiön suunnitelmat porata öljyä arktikselta ovat tökkineet alusta alkaen. Vuonna 2012 yhtiö joutui keskeyttämään poraukset vaikeiden olosuhteiden vuoksi ja viime vuonna koeporaukset jätetiin kokonaan tekemättä, koska tavoitetta haluttiin edistää ”turvallisesti ja hallitusti” kehittämällä laitteistoa.

Guardianin mukaan Shell on käyttänyt hankkeeseen jo viisi miljardia dollaria.

arktis  öljyporaus 
Viite