Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa

Luonnonvaraisia sikoja.
Uhka metsästä? Luonnonvaraiset siat voivat levittää tauteja. Kuva Kennedy Space Centerista, jonka alueella asuu espanjalaisten uudisasukkaiden tuomien sikojen jälkeläisiä.Nasa

Uhka metsästä? Luonnonvaraiset siat voivat levittää tauteja. Kuva Kennedy Space Centerista, jonka alueella asuu espanjalaisten uudisasukkaiden tuomien sikojen jälkeläisiä.

Siasta voi tulla terroristien käsissä vaarallinen bioase

10.11.2011 9.51

Lasse Leipola

Terroristit tai vihamieliset valtiot voivat käyttää vieraslajeja biologisina aseina, arvioi professori Lawrence Roberge, joka on selvittänyt asiaa havaijilaiselle Atlantic International -yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.

”Meidän täytyy valmistautua vieraslajien käyttöön biologisina aseina. Niiden valmistaminen on edullista ja niitä on vaikea havaita nopeasti, joten ne voivat aiheuttaa huomattavaa tuhoa ennen kuin ne saadaan hallintaan”, Roberge sanoo tiedotteessa.

Esimerkkeinä hän listaa siat, punkit, näivekasvit ja happomarjat. Luontoon vapautetut siat voisivat levittää Nipah-virusta ihmisiin ja karjaan. Punkit voisivat puolestaan levittää aivoverisuonitulehdusta karjaan, villieläimiin ja mahdollisesti myös ihmisiin.

Näivekasvit ovat puolestaan loisia, jotka voivat tuhota maissisatoja vaikuttaen siten ruokamarkkinoihin ja biopolttoaineiden tuotantoon. Ruostehappomarjat voivat lintujen kautta levittää viljaatuhoavaa sientä nimeltä mustaruoste.

vieraslajit  terrorismi 
Viite