Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sijoitusasiantuntija puolueristeilyllä: Valtion otettava vahva rooli Talvivaarassa

3.11.2013 13.52

Hanna Eriksson

Valtion pitää ottaa omistajana vetovastuuta raskaan teollisuuden kriisiyhtiöissä kuten Talvivaarassa ja Outokummussa. Tätä mieltä on valtion sijoitusyhtiön Solidiumin opintovapaalla oleva sijoitusjohtaja Eeva Ahdekivi. Ahdekivi osallistui tänä viikonloppuna vihreiden puolueristeilyllä Vantaalla keskusteluun, jonka otsikko oli ”Pitääkö valtion omistaa paskoja firmoja?”.

Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston (vihr) Solidiumin ja omistajaohjauksesta vastaavien virkamiesten pitää tehdä vahvaa yhteistyötä.

”Kriisiyhtiöissä omistajia, jotka voivat toimia, ei ole liikaa. Muut suuret sijoittajat, kuten eläkeyhtiöt, ovat poistuneet. Piensijoittajilla ei ole resursseja toimia. Sijoitusrahastot ja varainhoitajat tuskin käyvät edes yhtiökokouksissa”, Ahdekivi sanoo.

Ahdekiven mukaan omistajaohjauksesta vastaavan ministerin tehtävän pitäisi olla täysipäiväinen. Nyt se on yhdistetty kehitysministerin tehtäviin.

”Aiemmin pelättiin, että täysipäiväinen ministeri olisi kovin touhukas ja puuttuisi moniin asioihin. Sitten on nähty, että tulipaloja ja julkisuuskriisejä tulee puskista koko ajan. Nyt alan ymmärtää, että täysipäiväisyys antaisi ministerille aikaa perehtyä 50 yhtiön asioihin.”

Ahdekiven mukaan valtionomistukseen pitää suhtautua ylipäätään kriittisesti, koska muun muassa Maailmanpankin tutkimusten mukaan valtion omistajuus ei ole ollut tehokasta. Pohjois-Euroopan maissa valtion omistajuus kuitenkin jatkuu.

”Syyt ovat mielestäni historialliset ja johtuvat pääoman tarpeesta. Valtiot ovat monissa maissa ainoita sijoittajia, joilla on varaa suuriin sijoituksiin.”

Suomessa valtionomistuksissa suunta on ollut alaspäin jo 25 vuotta. Sitä se on Ahdekiven mukaan todennäköisesti tästä eteenpäinkin.

Ahdekivi tekee opintovapaallaan Aalto-yliopistossa väitöskirjaa omistajuudesta. 

omistajaohjaus  Talvivaara  Pekka Haavisto 
Viite