Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Itämeri
Miltä näyttää viikonloppuna? Itämerellä ei vielä ole yhtenäisiä levälauttoja, mutta tuuli voi tuoda niitä lounaaseen.Emilia Pippola

Miltä näyttää viikonloppuna? Itämerellä ei vielä ole yhtenäisiä levälauttoja, mutta tuuli voi tuoda niitä lounaaseen.

Sinilevät uiskentelevat viikonloppuvieraiksi

1.7.2010 14.23

Saija Räsänen

Ympäristöministeriö arvioi lämpimän ja leutotuulisen viikonlopun tuovan mukanaan sinilevälauttoja etenkin Suomen lounaisille merialueille. Satelliittikuvien perusteella Itämerelle on alkanut muodostua laajoja sinilevien pintalauttoja.

Tällä hetkellä Suomen merialueilla ei ole vielä havaittu yhtenäisiä leväkukintoja. Ainoa sinilevähavainto on Hankoniemen länsipuolelta Prästöstä. Lisäksi Loviisan edustalta on saatu asukkaan ilmoitus sinilevästä.

Järvialueilla sinilevät ovat lisääntyneet hieman viime viikosta. Erittäin runsas leväkukinto havaittiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Etelä-Karjalassa Lemin Kivijärvellä. Runsaita sinileväesiintymiä on havaittu viidellä järvellä. Pienempiä levähavaintoja on kerätty yhteensä 38 järveltä.

Sisävesien lämpötilat ovat nousseet juhannuksen jälkeen. Oulun eteläpuolella vesien lämpötilaksi on mitattu 16-21 astetta ja pohjoisempana 7-17 astetta. Saimaalla veden lämpötila on 0,9 astetta keskiarvoa korkeampi.

saasteet  sinilevä 
Viite