Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät / Tiina Jutila

Keskustan haastaja. Anni Sinnemäki uskoo vihreiden kasvuun. Vihreät / Tiina Jutila

Keskustan haastaja. Anni Sinnemäki uskoo vihreiden kasvuun.

Sinnemäen vihreät haastaisi keskustan

29.1.2009 14.15

Jussi Karmala

Vihreiden tavoite seuraavissa eduskuntavaaleissa on 20 kansanedustajaa ja kymmenen prosentin kannatus, linjaa vihreiden puheenjohtajakisaan lähtenyt kansanedustaja Anni Sinnemäki. Viime vaaleissa puolue sai 15 paikkaa ja kannatus oli 8,5 prosenttia.

Sinnemäki uskoo vihreiden kasvuun. Tänään politiikan toimittajien lounaalla hän jopa vitsaili, että keskusta on nyt siirtynyt vihreiden sarjaan, eli 10–20 prosentin kannatushaarukkaan.

Helsinkiläisen Sinnemäen vastaehdokkaaksi povataan tamperelaista kansanedustajaa Oras Tynkkystä. Sinnemäki uskoo, että Tynkkysen ehdokkuus tekisi puheenjohtajavaalista mielenkiintoisen.

"Arjen politiikkamme suurimmat erot ovat siinä, että Oras on hallituksen ilmastopoliittisena asiantuntijana keskittynyt siihen sektoriin, ja minä teen enemmän yleispolitiikkaa."

Sinnemäki hävisi täpärästi vuoden 2005 puheenjohtajavaalin vihreiden nykyiselle puheenjohtajalle, työministeri Tarja Cronbergille. Sinnemäen mukaan Cronbergin vahvuus oli, että hän tuli pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, kun tuolloinen istuva puheenjohtaja Osmo Soininvaara oli helsinkiläinen.

Työministerin salkulla spekulointia Sinnemäki pitää ennenaikaisena. Hän ei myöskään vielä suostunut sanomaan, kiinnostaako jokin muu ministerinsalkku enemmän.

Sinnemäki ei kommentoinut, lähtisikö hän puheenjohtajana myös vihreiden presidenttiehdokkaaksi. Sinnemäen mukaan presidenttiehdokkaaksi sovitellaan kahvipöytäkeskusteluissa tällä hetkellä kansanedustaja Pekka Haavistoa.

Sinnemäki korostaisi puheenjohtajana talous- ja sosiaalipolitiikkaa sekä perinteistä luonnonsuojelua. Hänen mukaansa vihreät eivät kuitenkaan enää palaa yhden asian luonnonsuojeluliikkeeksi.

"Äänestäjät eivät odota, että olisimme vain yhden sektorin puolue. Eikä hallituksessa oleva puolue voi lokeroida itseään yhteen asiaan. Olemme yleispuolue."

Sinnemäki on ollut tyytyväinen nykyhallituksen ilmasto- ja energiapolitiikkaan. Hänen mielestään muut puolueet ovat sisäistäneet ilmastoasiat hyvin, mutta perinteisessä luonnosuojelussa muut jäävät usein puheiden tasolle.


Lisää aiheesta:



Viite