Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Lisää propellipäitä! Jyri Engeströmin mukaan nyt tarvitaan ideoita. "Vaikkei itse oltaisi neroja, edes hengattaisiin enemmän niiden kanssa." Mikael Ahlfors

Lisää propellipäitä! Jyri Engeströmin mukaan nyt tarvitaan ideoita. "Vaikkei itse oltaisi neroja, edes hengattaisiin enemmän niiden kanssa."

Sitra ja Demos etsivät pellepelottomia

31.8.2009 11.05

Noora Jussila

Tulevaisuudessa lounasravintolasi tarjoaa kasvisruokaa ja rautakaupan myyjä ehdottaa energiatehokasta ratkaisua remonttiin. Ainakin, jos Demos Helsingin ja Sitran yhteinen Peloton-hanke toteutuu.

Hankkeessa etsitään keinoja ihmisten ja yritysten kannustamiseksi viisaaseen energiankäyttöön. Hankkeeseen houkutellaan mukaan niin sanottuja portinvartijaryhmiä, joiden Demos ja Sitra uskovat vaikuttavan ihmisten päätöksentekoon.

Mukana ovat jo Fazer Amican lounasravintolat, Rautakeskon ja Starkin rautakaupat, Puukeskus ja joukko naistenlehtiä. Keväällä portinvartijaryhmiä toivotaan olevan mukana kymmenkunta.

Kolmivuotisesta hankkeesta toivotaan syntyvän uusia energiatehokkuuteen kannustavia palveluja.

Nyt syksyllä kuluttajilta pyydetään ideoita siitä, millaisia tuotteita tai palveluita he toivovat tukemaan energipihiä elämäntapaa. Peloton idea -kilpailuun saa lähettää ideoita joulukuun 1. päivään asti. Kilpailun voittaja valitaan tammikuussa.

Googlen tuotepäällikkö Jyri Engeström esitteli hankkeen julkistustilaisuudessa Kalifornian Piilaakson bisneskeskittymän ryöstökelpoisimpia ideoita.

Hänen mukaansa on hyvä, että Suomessa on Sitran ja Tekesin kaltaisia julkisia toimijoita, jotka rahoittavat Pelottoman kaltaisia hankkeita.

”Pääomaa on vaikea saada. Netin takia kaikki hakevat nopeita voittoja, eikä rahoitusilmapiiri suosi pitkäjänteisiä projekteja.”

Jyri Engeströmin
viisi vinkkiä

Googlen tuotepäällikkö Jyri Engeström esitteli tiedotustilaisuudessa Piilaakson ryöstökelpoisimpia ideoita:

1. Rakenna mittari. ”Tehokkain mittari on energiankulutusmittari, ei hiilidioksidipäästöjä mittaava.” www.wattzon.com

2. Pysy kotona, älä matkusta. ”Koti saisi olla pieni, ja mielellään siinä on vähän ikkunoita. Tehokasta on mitata sähkönkulutusta per koti. Google on kehittänyt sähkönkulutusta mittaavan Power Meterin.” www.google.org/powermeter

3. Kierrätä, älä osta uutta. ”Nettipalveluiden kautta tämä on vaikeaa, sillä esimerkiksi Ebaystä ostettu tavara rahdataan yleensä toiselle puolelle maapalloa. Yksi keino on mitata tavaroiden historiaa, eli sitä miten monissa käsissä tavara on kulkenut, ja arvottaa tavaroita sitä kautta.” www.thinglink.com

4. Vaikuta muihin. ”Viesti facebookissa ja muissa suhdemedioissa.” www.facebook.com

5. Keksi uusiutuva energianlähde. ”Ystäväni keksi tuulesta energiaa tekevän leijan.” www.makanipower.com

energiatehokkuus 
Viite