Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Revinnäinen.
Kohuttu kohta. IPCC:n arviointiraportin luonnos löytyy nyt netistä.Sammeli Heikkinen

Kohuttu kohta. IPCC:n arviointiraportin luonnos löytyy nyt netistä.

Skeptikoille lunta tupaan: ”Sanomme oikeastaan päinvastaista”

17.12.2012 12.10

Lasse Leipola

Kansainvälisen ilmastopaneelin, IPCC:n viidennen arviointiraportin luonnontieteellistä puolta koskevan osion luonnos vuodettiin verkkoon perjantaina. Paneeli reagoi vuotoon nopeasti ilmoittamalla, että kyseessä on aito luonnos, jonka vuotaminen häiritsee arviointiprosessia.

”IPCC:n virallinen perustelu salaamiselle on ollut se, ettei raportin kritiikki leviä ympäri nettiä vaan kohdistuu viralliseen YK:n kommentointiprosessiin. Jos tällä perustella oli jotain arvoa, se on menettänyt merkityksensä. Kommentointijakso päättyi 30. marraskuuta, joten julkaiseminen ei voi enää vaikuttaa siihen”, perustelee vuotaja Alec Rawls Stop Green Suicide -sivustolla.

Hän on ilmastoskeptikko ja yksi IPCC:n hyväksymistä raportin arvioijista.

Rawlsin mukaan yksi lause, joka luonnokseen on edellisen vaiheen jälkeen lisätty, vaatii tulla julkaistuksi. Hän väittää, että yksi lause osoittaa, että kosmisella säteilyllä on aiemmin arvioitua suurempi vaikutus ilmastoon. Siteeratun kohdan mukaan jotkin havainnot viittaavat, että on olemassa jokin säteilyvaikutusta vahvistava mekanismi.

Yksi vaihtoehto on teoria, jonka mukaan kosmiset säteet lisäävät pilvien muodostumista maassa. Auringon ollessa aktiivisimmillaan magneettikenttä kuitenkin ohjaa säteilyä maan ohi, jolloin pilvien määrä vähenee. Vastaavasti auringon aktiivisuuden lasku johtaisi suurempaan pilvimäärään, mikä viilentäisi maata pelkkää säteilyvaikutusta enemmän.

Guardianin mukaan tutkimustiedon perusteella kosmisten säteiden vaikutus pilvien muodostumiseen on kuitenkin hyvin vähäinen. Myös vuodetun luonnoksen mukaan "on keskitasoinen todistusaineisto ja korkea yksimielisyys siitä, että kosmisten säteiden ionisoiva vaikutus on liian heikko vaikuttaakseen (...) ilmastoon merkityksellisellä tavalla”.

Australialaisen ABC-radioaseman haastattelema ilmastotutkija Steve Sherwood, joka on Rawlsin siteeraaman luvun johtava kirjoittaja, pitää tapausta rajuna esimerkkinä valikoivasta tiedonkäytöstä:

”Edes lainattu lause ei sano, mitä he väittävät, ja varsinkin, jos katsoo kontekstia, sanomme oikeastaan päinvastaista.”

Varsinainen raportti on määrä julkaista syyskuussa 2013. Marraskuussa päättyneessä arviointiprosessissa 800 asiantuntijaa jätti yli 31 400 kommenttia. Kirjoittajat tapaavat tammikuussa Tasmaniassa keskustellakseen kommenteista.

Guardianin mukaan uuden raportin pääsisältö on se, että ilmastonmuutos johtuu 99-prosenttisella varmuudella ihmisten aiheuttamista päästöistä. Edellisessä, vuonna 2007 ilmestyneessä raportissa, varmuus oli 90 prosentin luokkaa.
Viite