Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SLL / Mauri Huhtala

Pyhännän Kuohuneva.
Vaarassa. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Vapo haluaa aloittaa turpeenoton Pyhännän Kuohunevasta. SLL / Mauri Huhtala

Vaarassa. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Vapo haluaa aloittaa turpeenoton Pyhännän Kuohunevasta.

SLL: Turpeenpoltto luultua pahempi uhka suoluonnolle

3.9.2008 15.27

Vihreä Lanka

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan turpeenotto uhkaa ojittamattomia soita luultua vakavammin. Sen mukaan uhanalaisia soita on ympäri maata.

”Valtaosa turpeenotosta keskittyy Etelä- ja Keski-Suomeen sekä Pohjanmaalle, missä 96 prosenttia kaikista suotyypeistä on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä", puheenjohtaja Risto Sulkava sanoo järjestön tiedotteessa.

"Käytännössä tällaisia soita tuhotaan aina, kun ojittamattomilta soilta kaivetaan turvetta." 

Järjestö moittii valtiota, joka myy tai vuokraa ojittamattomia soita turveyhtiöiden käyttöön.

”Turpeenoton väitetään kohdistuvan ainoastaan ojitetuille soille, mutta esimerkkejä täysin päinvastaisesta toiminnasta löytyy runsaasti. Suurena ongelmana on se, että ympäristönsuojelulakimme ei suojaa uhanalaisia suotyyppejä”, sanoo aluepäällikkö Merja Ylönen Oulusta.

SLL muistuttaa, että luonnonsuot varastoivat ja sitovat hiiltä. Järjestön mukaan luonnonsoilta otetun turpeen poltto edistää ilmaston lämpenemistä jopa 10–20 prosenttia kivihiiltä enemmän.

Järjestön mukaan turpeenpoltosta saadaan vain 6 prosenttia Suomessa käytetystä energiasta, vaikka sen hiilidioksidipäästöt ovat 17 prosenttia.

 

luonnonsuojelu  turve  luonto 
Viite