Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Soininvaara haluaa riskityöttömät valtion vuokratyöfirmaan

6.5.2008 16.48

Lasse Leipola

Osmo Soininvaara ehdottaa tämänpäiväisessä Kauppalehdessä, että valtio perustaisi vuokratyöyrityksen, joka voisi palkata epämotivoituneita pitkäaikaistyöttömiä. Tämä vähentäisi työnantajien työllistämisriskiä.

”Riskit ovat suuret, jos työnantaja palkkaa työvoimatoimiston kautta vakituiseen työsuhteeseen hiukan arveluttavan työntekijän. Kun arveluttava työntekijä on aluksi valtion työvoimavuokrausfirman palkkalistoilla, riskit ovat paljon pienemmät”, Soininvaara sanoo.

Soininvaaran mukaan hyväksi osoittautuvat työntekijät voisivat siirtyä suoraan vuokratyöstä vakituisiksi työntekijöiksi.

Soininvaara pitää nykyistä työvoimapolitiikkaa epäonnistuneena ja työllisyyskursseja turhina. Hänen mukaansa kursseilla tuhlataan rahaa antamalla koulutusta, jota työnantajat eivät arvosta.

Soininvaaran mielestä työllisyyspolitiikan avaimet ovat valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön käsissä.

”On turha odottaa työllisyyden paranevan, jos työttömän ansiotaso ei juuri kohennu töihin menemisestä”, Soininvaara toteaa Kauppalehden haastattelussa. Soininvaara kannattaa perusturvajärjestelmää, joka perustuu negatiiviseen tuloveroon eli perustuloon.

Työministeri Tarja Cronberg (vihr) pitää ajatuksia hyvinä, mutta toteaa, että samoihin päämääriin ollaan jo menossa toisin keinoin.

”Valtiollahan on jo tavallaan vuokratyöyrityksiä, kun työvoimaosastot työllistävät pitkäaikaistyöttömiä”, Cronberg toteaa. Hänen mukaansa tarkoitus on saada pitkäaikaistyöttömät työllistymään eikä jättää heitä valtion vastuulle.

työelämä 
Viite