Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Soininvaara: Hesarin väite asumisen tiivistämisestä ”huuhaata”

23.5.2011 9.35

Lasse Leipola

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara arvostelee blogissaan kovin sanoin Helsingin Sanomien sunnuntaista juttua, jossa väitettiin, että kaupunkilainen saastuttaa enenmmän kuin maalainen.

Soininvaara kertoo, että jutun kirjoittanut toimittaja oli ollut yhteydessä myös häneen.

”Tutkimus on mielestäni pahasti virheellinen. Koska haastattelustani ei ollut riviäkään Hesarissa, kerron nyt tässä, miksi koko tutkimus on huuhaata. Tai ei siis koko tutkimus, vaan Hesarin uutisointi asiasta”, Soininvaara kirjoittaa.

Hänen mukaansa väite siitä, ettei yhdyskuntarakenteen tiivistäminen kannata on virheellinen kolmesta syystä. Ensinnäkin Soininvaara muistuttaa, että ongelmana on se, ”että eletään kaupungissa ja matkustetaan maalle nukkumaan”.

Toisekseen Soininvaara nostaa esille sen, että tutkimuksessa todettiin kaupungissa asuvien kuluttavan enemmän.

”Tiivis yhteiskuntarakenne todettiin ekologisesti huonoksi, koska Töölössä asuu varakkaampia ihmisiä, joilla on varaa törsätä enemmän. Ongelmia kausaliteetin suunnan kanssa?”, Soinivaara kysyy.

Kolmantena ongelmana Soininvaara pitää kauko- ja sähkölämmön päästöjä koskevia laskelmia.

”Kaukolämpö ja sähkölämpö oli pantu samanarvoiseksi, vaikka sähkölämmityksen päästöt ovat kuusinkertaiset kaukolämpöön nähden.  Opetetaanko siellä Aalto-yliopistossa lainkaan metoditieteitä? Jakolaskua ja derivointia ei pidä sotkea keskenään”

liikenne  asuminen  päästöt 
Viite