Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oikeus ja kohtuus. Otto Lehtipuun mukaan eilen päätetty neljän prosentin tuottovaatimus on kohtuullinen.

Oikeus ja kohtuus. Otto Lehtipuun mukaan eilen päätetty neljän prosentin tuottovaatimus on kohtuullinen.

Söivätkö vihreät vaalilupauksensa tonttivuokrista?

30.4.2009 11.39

Jussi Karmala

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti eilen keskiviikkona korottaa kaupungin vanhojen asuintonttien vuokria. Tonttivuokrat nousevat huomattavasti esimerkiksi Käpylässä ja Herttoniemessä.

Kuntavaaleissa vihreät profiloituivat tonttivuokrien korotusten vastustajina. "Kaupungin tonttivuokrien on oltava kohtuullisia ja tasapuolisia", luki Helsingin vihreiden vaaliohjelmassa.

Valtuustossa vaihtoehtoina olivat kahden, kolmen ja neljän prosentin tuotto-odotukset kaupungin vuokratonteille. Vihreät äänestivät kalleimman, eli neljän prosentin puolesta.

Pettivätkö vihreät vaalilupauksensa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, vihreiden Otto Lehtipuu?

"Neljän prosentin tuottovaatimus on kohtuullinen ja tasapuolinen. Nyt vanhat, päättymässä olevat sopimukset nostettiin samalle tasolle uudempien tontinvuokrasopimusten kanssa."

"Vihreiden vaaliohjelmassa puhutaan asumiskustannusten kohtuullisuudesta. Siihen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin vain tonttivuokrat", Lehtipuu sanoo.

Lehtipuun mukaan vihreät ovat tehneet töitä kohtuullisten asumiskustannusten puolesta esimerkiksi ajamalla edullisten vuokratalojen rakentamista. Vihreät haluavat myös pitää kiinni Hitas-järjestelmästä ja poistaa autopaikkojen kustannukset niiltä, joilla ei ole autoa.

Lehtipuu uskoo, että vihreiden äänestäjät ymmärtävät, että puolue joutuu tekemään myös ikäviä päätöksiä, kun Helsinkiä luotsataan taantuman yli.

Tonttivuokrien korotus voi nostaa keskikokoisten asuntojen yhtiövastiketta jopa sadoilla euroilla. Erityisesti pienituloiset eläkeläiset voivat joutua ahtaalle.

Näissä tapauksissa Lehtipuu suosittelee pankkien tarjoamaa käänteistä asuntolainaa, jossa vanha ihminen voi myydä asuntonsa pankille, ja asua siinä kohtuuvuokralla elämänsä loppuun saakka.

"Siten saa täyden hyödyn omaisuudestaan vielä omana elinaikanaan."
Viite