Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti Koli

Sopulit lisääntyvät.
Suku jatkumaan. Sopulipari yllätettiin Kilpisjärvellä alkuviikolla.Antti Koli

Suku jatkumaan. Sopulipari yllätettiin Kilpisjärvellä alkuviikolla.

Sopuli vaeltaa jälleen

9.6.2011 14.48

Sammeli Heikkinen

Kevään sopulivaellus on ohi, Kilpisjärven pohjoisinta nipukkaa myöten. Tunturijyrsijöiden paljoudesta todistavat tienpenkoilta ja maastosta löytyvät kirjavat raadot.

Kaikki sopulit eivät ole suinkaan kuolleet. Metsäntutkimuslaitoksen professori Heikki Henttonen kertoo, että etelämpänä, Pallastuntureilla kevätvaelluksen huippu saavutettiin jo pääsiäisen tienoilla, kun lämpöaalto ylsi Lappiin saakka. Nyt sopulit ovat pysähtyneet kesäksi lisääntymään.

”Olemme pyydystäneet Pallaksella tämän kesän poikasia, jotka ovat korkeintaan neliviikkoisia. Kaikki naaraspoikaset on jo pantu paksuksi ja sikiöitä on paljon, kuusi seitsemän per naaras.”

Sopulien lisääntymisvauhti on hurja. Naaras voi tulla tiineeksi jo kolmiviikkoisena ja synnyttää poikaset kolmen viikon päästä hedelmöityksestä. Se imettää pari viikkoa ja jättää sitten peukalon kokoiset pikkusopulit selviytymään keskenään.

Sopulit vaeltavat joka vuosi, mutta jos kanta on pieni, ne saattavat kulkea ylhäältä paljakasta vain lähimmän tunturipuron varteen. Jos sopuleita on talven jäljiltä paljon, ne vaeltavat vastaavasti pidempiä matkoja.

Henttosen mukaan kevään sopulivaelluksesta on saatu runsaasti tietoja suurin piirtein Utsjoki–Inari–Muonio-linjan luoteispuolelta.

Seuraava vaellus tulee syksyllä. Sopulien liikkeellelähtö riippuu niiden määrästä. Mitä enemmän eläimiä, sitä aiemmin ensimmäiset koiraat lähtevät. Vaellus suuntautuu pois jo kansoitetuilta alueilta, tänä syksynä siis kohti etelää ja kaakkoa.

Henttonen aloitti sopulitutkijan uransa vuonna 1970, jolloin sattui viimeinen suuri sopulivaellus. Henttosen mukaan tämänvuotinen on vielä kaukana vuoden 1970 tilanteesta, mutta kyseessä on silti vilkkain sopulivuosi neljäänkymmeneen vuoteen.

Vuonna 1970 syysvaellus alkoi jo heinäkuun alussa, tänä vuonna tuskin yhtä aikaisin. Henttonen ei halua arvioida, kuinka kauas tämänsyksyinen vaellus yltää, mutta hän ei usko sopulien pääsevän Rovaniemen tasalle.

Jos kanta selviää seuraavasta talvesta vahvana, ensi vuosi voi tuoda todellisen suurvaelluksen.


Lisää aiheesta:Viite