Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tony Hisgett (Creative Commons)

Tunturipöllö.
Täällä taas. Lapin hurja sopulivuosi on saanut huippuharvinaisen tunturipöllön asettumaan Suomeen vuosien tauon jälkeen.Tony Hisgett (Creative Commons)

Täällä taas. Lapin hurja sopulivuosi on saanut huippuharvinaisen tunturipöllön asettumaan Suomeen vuosien tauon jälkeen.

Sopulipaljouden seuraus: Tämä pöllö palasi

18.8.2011 11.46

Sammeli Heikkinen

Tunturipöllöjen pesintä on onnistunut Lapissa ainakin kuudella pesällä, kertoo Metsähallituksen ylitarkastaja Tuomo Ollila. Edellisen kerran Suomessa äärimmäisen harvinaisen pöllön pesintätulos oli Ollilan mukaan näin hyvä 1970-luvulla.

Tunturipöllöjen pesintämenestys johtuu ennen kaikkea tämän vuoden sopulipaljoudesta. Sopulien lisäksi myös muita myyriä on ollut paljon. Tunturipöllöt aloittivat pesinnän kaikkiaan kymmenessä paikassa ja siis kuudella pesällä havaittiin poikasia kesä-heinäkuun taitteessa.

"Luultavasti nämä poikaset ovat selvinneet lentoon asti", Ollila arvelee.

Kaikki löydetyt pesät sijaitsevat Utsjoella, jossa myös sopulikanta näyttää olevan vahvin.

Tunturipöllö on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi, edellinen varmistettu pesintä on vuodelta 2007. Tunturipöllöjen elinalue on kuitenkin paljon Suomen Lappia laajempi ja kokonaisuudessaan kanta ei ole uhanalainen.

"Tunturipöllö on vaeltava laji. Suomessa nyt pesivien pöllöjen elinalue yltää Atlantilta Uralille", Ollila kertoo.

Suomessa nyt syntyneet pöllöt eivät siis ole kotiseutu-uskollisia. Ne pesivät aikanaan jonnekin päin laajaa tundraa, sinne missä sattuu olemaan riittävästi syötävää.

luonto  Lappi  sopuli  tunturipöllö 




Viite