Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Claudio Arnes

Nappikauppaa. Panu Laturin mukaan köyhien asemaa parantavat suuret uudistukset jäivät Sata-komitean työssä vähiin. Istockphoto / Claudio Arnes

Nappikauppaa. Panu Laturin mukaan köyhien asemaa parantavat suuret uudistukset jäivät Sata-komitean työssä vähiin.

Sosiaaliturvan uudistamisella on vielä toivoa

28.1.2009 11.31

Lasse Leipola

Sata-komitean työtä ei kannata vielä tuomita, sillä sosiaaliturvan uudistaminen on kesken, muistuttavat vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki ja puoluesihteeri Panu Laturi.

”Se, mitä loppujen lopuksi tulee ulos, on vielä monen väännön takana”, Sinnemäki sanoo.

Tunnelma on kuitenkin varsin pettynyt.

”Ne suuret rakenteelliset muutokset, joilla olisi parannettu köyhien ja heikompiosaisten asemaa, jäivät vähiin. Lopputulos ei ole niin kunnianhimoinen, kuin sen piti olla”, Laturi sanoo.

Laturin mukaan jo työmarkkinajärjestöjen sopimassa sosiaalitupossa sovittu perusturvan korotuksien sitominen ansioturvaan on vihreille kova pala.

Toinen vaikea asia on työnantajien Kela-maksun poisto, joka vaatii paljon rahaa.

"Sen rahoitus on vielä auki, mutta jos se siirtyy välillisiin veroihin, niin eläkemaksuja maksavat nekin, jotka niitä eivät saa”, Laturi sanoo.

Myönteisinä ehdotuksina Sinnemäki ja Laturi pitävät muun muassa takuueläkettä sekä sitä, ettei työmarkkinatuen ja opiskelijoiden asumistuen tarveharkinnassa oteta jatkossa huomioon vanhempien tai puolison tuloja.

Sata-komitea jatkaa työtään vuoden loppuun asti.

vihreät  sosiaaliturva 
Viite