Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kotimainen keksintö. St1:n ja ABC:n bensaan sekoitetaan pian Suomessa valmistettua jäte-etanolia. Mikael Ahlfors

Kotimainen keksintö. St1:n ja ABC:n bensaan sekoitetaan pian Suomessa valmistettua jäte-etanolia.

St1 alkaa tehdä kotien biojätteistä polttoainetta

5.6.2008 13.44

Anna Ruohonen

Roskiksesi päätyy kenties pian tankkiin. St1 Biofuels alkaa ensi vuonna valmistaa etanolia myös kotitalouksien biojätteistä. Näillä näkymin polttoaine-etanoliksi päätyy ensimmäisenä joko pääkaupunkiseudulla tai Turussa asuvien biojätteitä.

Yhtiö suunnittelee jo kaatopaikoille tulevia bioetanolilaitoksia, hankintajohtaja Mika Jokinen kertoo.

Kuluttajilta biojätteiden käyttö etanolituotantoon ei vaadi mitään: jätteet lajitellaan kuin ennenkin.

St1 Biofuels on suomalainen etanoliyhtiö, joka valmistaa autojen polttoaineeseen sekoitettavaa bioetanolia nyt elintarviketeollisuuden jätteistä. Yhtiö on osa St1-polttoaineyhtiöitä.

Vuoden loppuun mennessä St1 Biofuelsilla on viisi jäte-etanolitehdasta elintarvikeyhtiöiden kyljessä. Lappeenrannassa yhtiö käyttää leipomo- ja makeistehtaiden jätteitä. Haminaan ja Vantaalle nousevat leipomojätteitä sekä kaupoista palautuvaa vanhaa leipää käyttävät etanolilaitokset.

Närpiöön tässä kuussa aukeava laitos syö perunanjalostajan hylkyjä. Vuoden loppuun mennessä aukeava viides laitos tulee käyttämään myös juomateollisuuden tähteitä.

”Ensi vuonna tavoite on kymmenen laitosta lisää”, Jokinen sanoo.

St1 arvioi, että 20 laitosta tuottaisi 30 miljoonaa litraa etanolia. Kotitalouksien biojätteessä muhii yhtiön mukaan jopa kaksinkertainen etanolimäärä.

Laitokset ovat pieniä, parin kontin kokoisia. Niistä St1 Biofuels kuljettaa etanolin Haminaan väkevöintilaitokseen, jossa etanolin väkevyys nousee 99,7 prosenttiin. Väkevöintilaitos aloittaa kesäkuussa.

”Etanolin logistiikka ei lisää hiilidioksidipäästöjä. Kuljetamme etanolia muiden kuljetusten paluumatkalla”, Jokinen sanoo.

Väkevöintilaitos voi tuottaa vuodessa 44 miljoonaa litraa etanolia. Aluksi jäte-etanoli ei täytä kapasiteettia. Siihen asti yhtiö tuo Brasiliasta sokeriruo’osta tehtyä etanolia.

”Vuoden lopussa viidennes etanolista on kotimaista. Parin vuoden kuluttua kapasiteetti täyttyy kotimaisella jäte-etanolilla”, Jokinen kaavailee.

Haminasta yhtiö vie etanolin laivalla Porvoon jalostamolle. Etanolin sekoittaa bensaan Neste Oil, koska St1:n ja ABC-ketjua pyörittävän S-ryhmän yhteinen hankintayhtiö Neot ostaa tällä hetkellä bensansa Nesteeltä.

Liikennepolttoaineiden jakelijoiden täytyy sekoittaa polttoaineeseen kaksi prosenttia bioetanolia. Ensi vuonna vaatimus tuplautuu, ja 2010 tavoite on 5,75 prosenttia.
Viite