Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Stuk: Voimaloissa ei vaaroja - lisäselvitykset salaisiksi

16.5.2011 15.10

Sammeli Heikkinen

Suomen ydinvoimaloissa ei ole puutteita, jotka vaatisivat välittömiä turvallisuusparannuksia, kertoo Säteilyturvakeskuksen selvitys. Stukin maanantaina julkaistu selvitys tehtiin Työ- ja elinkeinoministeriön pyynnöstä Fuskushiman ydinonnettomuuden jälkeen.

Vaikka Japanin onnettomuuden aiheuttaneet luonnonilmiöt – voimakas maanjäristys ja tsunami – ovat Suomessa käytännössä poissuljettuja, Fukushiman onnettomuuden kulku antaa Stukin mukaan aihetta lisäselvityksiin myös Suomessa.

Stukin mukaan lisäselvitystä kaivataan muun muassa siihen, millaisia ulkoisia luonnonilmiöitä tai muita tapahtumia suomalaisilla laitospaikoilla voi sattua ja kuinka voimakkaita ne voivat olla. Selvitystä tarvitaan myös siitä, mitä tapahtuu, jos suunnittelun perusteena käytetyt ilmiön - vaikkapa tulvan - voimakkuus ylittyy. Stukia myös kiinnostaa tilanne, jossa suomalaiseen laitokseen iskisi Japanin tapaan samaan aikaan kaksi tai useampia luonnonilmiöitä.

Stuk aikoo selvittää kesäkuun loppuun mennessä esimerkiksi miten yli kolmen metrin meritulva vaikuttaisi Loviisan voimalan toimintaan. Näin paha tulva on Stukin mukaan erittäin epätodennäköinen, ehkä jopa mahdoton. Toteutuessaan se kuitenkin vaikuttaisi moneen eri turvajärjestelmään ja aiheuttaisi vaikeasti hallittavan tilanteen. Alustavan arvion mukaan tulvasuojausta voidaan parantaa Loviisassa melko helposti.

Lisäksi selvitetään muun muassa nykyisiä suunnitteluperusteita kovempien pakkasten ja helteiden mahdollista vaikutusta laitosten turvajärjestelmiin.

Stukin tarkemman raportin tuloksia ei aiota julkaista. Viranomaisten mukaan siihen sisältyy tietoja, joista voisi olla hyötyä ydinvoimalan vahingoittamista suunnittelevalle.

ydinvoima  ydinturvallisuus  stuk 
Viite