Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

WSOY.
Kulisseissa kuhisee. WSOY:n yt-neuvottelut päättyvät ensi viikolla.Mikael Ahlfors

Kulisseissa kuhisee. WSOY:n yt-neuvottelut päättyvät ensi viikolla.

Sukeltava WSOY antaa kymmenille kenkää

17.6.2010 14.55

Anu-Elina Lehti

WSOY:n johtoasema kaunokirjallisuuden kustantajana horjuu, kun yhtiö on karsimassa henkilöstöään ja kustannuksia kovalla kädellä.

Sanoma osakeyhtiön omistaman WSOY:n toukokuussa käynnistämät yt-neuvottelut päättyvät ensi viikolla, jolloin yhtiö ilmoittaa lähtöpasseista tiettävästi noin 20-30 työntekijälle.

Keskiviikkona yhtiö teki suurta huomiota saaneen päätöksen lopettaa menestyskirjailija Sofi Oksasen teosten kustantamisen. Yhteistyön päättymisen taustalla ovat Oksasen esittämä kritiikki WSOY:stä ja sen johdosta.

WSOY:n toimitusjohtaja Anna Baijars ei halua vielä kommentoida kustantamon henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen lopputulosta.

Toukokuussa hän perusteli neuvotteluja taloudellisella taantumalla, digitalisoitumisella ja ihmisten lukutottumusten muuttumisella.

WSOY:n yt-neuvotteluja seurannut Journalistiliiton työehtoasiamies Sanna Nikula sanoo, ettei irtisanottavien työntekijöiden määrä ole vielä tarkentunut.

”Neuvotteluista tiedottaminen on ollut ongelmallista. Työnantaja on hyvin tarkasti halunnut rajata sen tiedon, mitä neuvotteluista kerrotaan”, Nikula sanoo.

WSOY siirsi kesäkuun alussa liiketoimintakauppana kuva- ja sivunvalmistuksensa Aste kirjoille. Kaupan myötä yksitoista WSOY:n työntekijää siirtyy Aste kirjojen palvelukseen.

Myös kustantamon legendaarinen kesähuvila Suvikunta myytiin huhtikuussa Suomen rikkaimmalle miehelle Chaim ”Poju” Zabludowiczille. Myyntihintaa osapuolet eivät ole kertoneet julkisuudessa.

WSOY:n työntekijöille ja kirjailijoille kulttuurihistoriallisesti arvokkaan huvilan menettämisellä on suuri symbolinen merkitys.

Suvikunnassa ovat kirjoittaneet muun muassa Pikku-Pietarin ja Tirlittanin luoja Oiva Paloheimo ja Simo Puupponen eli Aapeli. Myös Väinö Linna kävi lepäilemässä huvilalla töidensä välillä.

Akateemisen kirjakaupan toimitusjohtaja, Tammen entinen kustannusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt ei usko, että WSOY pienenee kustantamoiden keskikastiin. Tämä johtuu siitä, että muutkin kustantamot ovat rakennemuutoksen kourissa. Yt-neuvotteluja on viime vuosina käyty myös Tammella ja Gummeruksella.

Uutuuskirjojen tarjonta onkin tänä vuonna aiempaa vähäisempi. Ilmiö ei kuitenkaan välttämättä ole pysyvä.

”Meillä on paljon pienkustantamoita ja omakustanteita, ja niiden molempien määrä on kasvamassa. Saattaa olla, että isot yleiskustantamot profiloituvat uudelleen ja niiden kustannusmäärä saattaa pienentyä. Se on varovasti sanottuna kaikkien etu.”

kulttuuri  kirjat 
Viite