Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

munasolu
Munasolusta kiinni? Oras Tynkkynen ja Tuija Brax haluavat samaa sukupuolta oleville pareille adoptio-oikeuden. Mikael Ahlfors

Munasolusta kiinni? Oras Tynkkynen ja Tuija Brax haluavat samaa sukupuolta oleville pareille adoptio-oikeuden.


Sukupuolineutraali avioliitto saattaa olla totta ensi hallituskaudella

2.7.2010 11.07

Saija Räsänen

Vihreät haluaa sukupuolineutraalin avioliittolain näkyvän seuraavassa hallitusohjelmassa. Oikeusministeri Tuija Brax ja kansanedustaja Oras Tynkkynen kritisoivat sitä, etteivät samaa sukupuolta olevat parit voi edelleenkään adoptoida yhdessä lasta tai saada automaattisesti yhteistä sukunimeä.

"Liittojen jakaminen puolison sukupuolen perusteella on eräänlaista parisuhde-apartheidia. Vastaavaa erottelua olisi mahdotonta ajatella esimerkiksi ihonvärin perusteella. Kenelle olisi haittaa siitä, että myös mies- ja naisparit voisivat mennä naimisiin?" kysyy Tynkkynen.

Oikeusministeri Braxin mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki saattaa hyvinkin toteutua seuraavan hallitusohjelman aikana. Ilmapiiri kotimaassa on muuttunut hankkeelle suotuisaksi: vihreiden lisäksi sukupuolineutraalia avioliittoa kannattavat kokoomus, sdp, vasemmistoliitto ja rkp.

Ulkomailla sukupuolineutraali avioliittolaki on voimassa Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa, Norjassa, Ruotsissa ja Islannissa.

Saksassa ja Australiassa asiasta käydään keskustelua. Etelä-Amerikassa monet maat ovat sallineet samaa sukupuolta olevien adoption, mutta katolinen kirkko vastustaa avioliittoon vihkimistä.

Suomessa vuonna 2002 hyväksytty parisuhdelaki antoi samaa sukupuolta olevilla oikeuden rekisteröidä parisuhteensa. Viime vuonna samaa sukupuolta olevat saivat oikeuden sisäiseen adoptioon, eli puolison biologisen lapsen adoptointiin.

seksuaalivähemmistöt 
Viite