Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Franck Camhi

Aurinkovoidetta.
Istockphoto / Franck Camhi

Suojaudu auringolta luomukeinoin

30.5.2008 16.54

Lasse Leipola

Suomalainen asiantuntija pitää aurinkorasvojen mahdollisia allergia- ja hormonihaittoja suurempana riskinä kuin rasvoista luontoon kertyviä ympäristömyrkkyjä.

Dagens Nyheter kertoi keskiviikkona verkkosivuillaan Ruotsin Luonnonsuojeluliiton tekemästä selvityksestä, jossa aurinkorasvojen sisältämien aineiden arveltiin päätyvän luontoon ihmisten uidessa ja peseytyessä.

”Niiden vaikutus on minimaalinen. Ympäristörasitus syntyy tuotannossa”, sanoo toksikologian dosentti Eeva-Liisa Sainio.

Sainion mukaan aurinkorasvat voivat kuitenkin aiheuttaa muun muassa hormoni- ja allergiaongelmia. Esimerkiksi joidenkin voiteiden sisältämän kemikaalin, 4-metyylibentsyleeni kamferin, on havaittu aiheuttavan estrogeenimuutoksia.

”Aurinkosuojavoiteita markkinoidaan niin voimakkaasti, että ihmiset käyttävät niitä enemmän kuin on tarve”, Sainio sanoo.

Hänen mukaansa palamisen voi välttää ihoaan tarkkailemalla, oikein pukeutumalla ja hakeutumalla tarvittaessa varjoon.

Ruotsalaistutkimuksessa kaikista 18 tutkitusta voiteesta löytyi vähintään yhtä etsityistä seitsemästä ympäristömyrkystä. Lehden mukaan ainesosia koskevat EU-säädökset huomioivat ainoastaan terveysvaikutukset.

Tutkituista voiteista viisi sisälsi sinkkioksidia luonnon kannalta haitallisessa muodossa. Sinkkioksidi ei Dagens Nyheterin mukaan ole Ruotsin lääkelaitoksen hyväksymä ultraviolettisuoja-aine. Lehden mukaan laitos odottaa EU:n selvitystä aineen terveysvaikutuksista.

Sainio ihmettelee asiaa, sillä hänen mukaansa sinkkioksidi on laajalti käytetty ja hyväksytty aine. Sinkkioksidia käytetään aurinkovoiteissa fyysisenä suoja-aineena.

luonto 
Viite