Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suojelulaki estää Kollajan

16.1.2014 11.40

Sammeli Heikkinen

Koskiensuojelulaki on Kollajan suurin este. Nykyinen hallitus ei koskilakiin koske, tämä on kirjattu hallitusohjelmaankin.

Mutta nyt kovassa hallitusnosteessa oleva keskusta on liputtanut vuoden alussa Kollajan altaan puolesta. Puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi heti elyn Natura-lausunnon jälkeen kannattavansa hanketta ja olevansa valmis koskiensuojelulain aukirepimiseen.

Yle Oulun kyselyssä kaikki Pohjois-Pohjanmaan keskustalaiset kansanedustajat kannattivat Kollajan rakentamista. Vastaan olivat selvästi vain vihreiden Satu Haapanen ja vasemmiston Martti Korhonen.

Töitä tekoallashanke toisi lähinnä rakennusvaiheessa. Sähköntuotannon lisäys koko Iijoella olisi voimayhtiön – Oulun yliopiston ylioptimistisena pitämän – arvion mukaan noin 200 gigawattituntia vuodessa. Tämä olisi prosentin lisäys Suomen vesivoimatuotantoon ja kolmen promillen lisäys Suomen koko sähköntuotantoon.

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä muistuttaa, ettei koskiensuojelulakia voi avata vain Iijoen vesistön kohdalta. Laissa mainitaan Iijoen lisäksi 52 muuta vesistökohdetta eri puolilla Suomea. Näiden kaikkien suojelu joutuu uuteen tarkasteluun, jos lakiin kajotaan.

Iijoki on myös yksi viime vuonna laaditun kalatiestrategian kärkikohteita. Jos joen alajuoksun voimaloihin saadaan rakennettua kalaportaat, Iijoesta voi tulla merkittävä lohen ja meritaimenen lisääntymisjoki.

Kollajan rakentaminen vaikeuttaisi kalojen nousua huomattavasti ja tuhoaisi lisääntymiskoskia.

vesistöt 
Viite