Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

SXC

Suomalainen tiede junnaa paikoillaan, muut painelevat ohitse

21.12.2010 11.02

Lasse Leipola

Irlanti, Norja ja Tanska ovat menneet Suomen ohitse tieteen tasossa mitattuna. Asia ilmenee Suomen Akatemian tänään tiistaina julkistamasta selvityksestä.

Tieteellisen taantuman taustalla on selvityksen mukaan laiska tiedepolitiikka. Vertailumaissa, joihin kuuluivat edellämainittujen lisäksi myös Alankomaat ja Sveitsi, on rohkeasti toteutettu tai ainakin kokeiltu toimenpiteitä, joiden hyödyllisyydestä ei ole vielä ollut vankkaa näyttöä.

Suomi jää jälkeen myös kansainvälisyydessä, jota mitattiin ulkomaisten tutkijoiden ja opiskelijoiden määrällä. Lisäksi ainoastaan Irlannissa julkisen sektorin osuus korkeakoulujen tutkimustoiminnan rahoituksesta on Suomea pienempi.

Tutkijoiden palkat ovat Suomessa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla merkittävästi vertailumaita pienemmät.

Vertailun kärjessä olevat Sveitsi ja Alankomaat ovat kasvattaneet etumatkaansa Suomeen nähden. Sveitsissä tehtävän tutkimuksen suhteellinen taso lähestyy jo Yhdysvaltoja.

”Sveitsi on nojautunut perinteisiin keinoihin, joista etusijalla ovat olleet vahvat, kansainvälisesti kilpailukykyiset yliopistot, runsas perustutkimuksen rahoitus, runsas ja monipuolinen kansainvälinen yhteistyö sekä tutkijoiden liikkuvuus”, Suomen Akatemian tiedotteessa todetaan.

koulutus  tiede  yliopistot 
Viite