Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Denis Sinyakov / Greenpeace

Greenpeacen aktivistit merellä.
Arktiksen puolesta. Greenpeacen aktivistit nousivat aamuvarhaisella venäläiselle öljynporauslautalle.Denis Sinyakov / Greenpeace

Arktiksen puolesta. Greenpeacen aktivistit nousivat aamuvarhaisella venäläiselle öljynporauslautalle.

Suomalaisaktivisti nousi venäläiselle öljynporauslautalle: ”Tiedän, että meidän teoillamme on vaikutusta”

18.9.2013 9.09

Lasse Leipola

Suomalainen Greenpeace-aktivisti Sini Saarela kiipesi viime yönä Gazpromin Prirazlomnaja-öljynporauslautalle Petšoranmerellä. Kyseessä on ensimmäinen lautta, jonka on tarkoitus porata öljyä kaupallisessa tarkoituksessa arktisella merellä.

Aktivistit lähtivät siirtyivät kumiveneillä Arctic Sunrise -laivalta öljynporauslautan luokse Suomen aikaa aamuyöstä. Saarela kirjoitti aikeistaan Greenpeacen sivuille vain vähän ennen H-hetkeä:

”Tätä kirjoittaessani purjehdimme juuri Prirazlomnajan ohi. Se on niin iso, että näkyy helposti kahdenkymmenen kilometrin päähän. Porauslautan ympärillä päivystää kaksi tukialusta ja meitä seuraa edelleen rannikkovartioston alus, joka on roikkunut kannoillamme jo vuorokauden. En tiedä, kuinka mielenosoituksemme onnistumaan ja pystymmekö toteuttamaan suunnitelmamme. Helppoa se ei tule olemaan tuon vastaanottokomitean kanssa.”

Venäjän rannikkovartiosto otti kiinni yhden veneistä, mutta Saarela ja toinen aktivisti pääsivät kiipeämään lautalle. He aikovat olla siellä niin pitkään kuin mahdollista.

”Tarkoituksenamme on kiivetä öljynporauslautalle ja hilata sinne selviytymiskapseli. Jos kaikki menee hyvin, vietämme kapselissa useita päiviä. Selviytymiskapselin avulla voimme pysytellä lautalla pitkään, ja niin kauan kuin olemme siellä, ei lautalla pystytä tekemään koeporauksia”, Saarela kirjoitti etukäteen.

”Tiedän että meidän teoillamme on vaikutusta. Tuntuu etuoikeutetulta saada olla täällä edustamassa niitä lähes neljää miljoonaa ihmistä, jotka vaativat Arktiksen suojelua ja kieltoa arktiselle öljynporaukselle. Arktiksen suojelu on minulle kaikkein konkreettisin esimerkki siitä, miksi meidän pitää toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Arktinen luonto on minulle kaikkein tutuin ja rakkain: rakastan talvea, pakkasta, lunta ja jäätä. Kaikkea tätä uhkaavat öljyfirmojen poraussuunnitelmat, arktisen merijään sulaminen ja ilmastonmuutoksen kiihtyminen.”

aktivismi  öljynporaus 
Viite