Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Puuhiiltä Sambiassa.
Kaasua taivaalle. Puuhiilen tuottaminen alkeellisin menetelmin on yksi kehitysmaiden päästöongelmista.Lasse Leipola

Kaasua taivaalle. Puuhiilen tuottaminen alkeellisin menetelmin on yksi kehitysmaiden päästöongelmista.

Suomalaiset haluavat tukea kehitysmaiden ilmastohankkeita

29.11.2012 11.13

Lasse Leipola

90 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että historiallisesti eniten päästöjä aiheuttaneilla mailla on vastuu kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittamisessa – joko yksin tai yhdessä Kiinan ja Intian kaltaisten nousevien talouksien kanssa. Tämä selviää Kepan Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

”Tuloksista käy selvästi ilmi, että ilmastorahoituksella on vahva suomalaisten tuki. Vain kolme prosenttia piti kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittamista tarpeettomana. Suomalaiset ovat selvästi ymmärtäneet, että ilmastorahoitus on sekä oikeudenmukaisuuskysymys että ilmastonmuutoksen hillitsemisen ehdoton edellytys”, sanoo Kepan kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hietaniemi.

Noin kolme kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että vastuu kehitysmaiden ilmastorahoituksesta on yksin vaurailla teollisuusmailla.

Teollisuusmaat ovat sitoutuneet kymmenkertaistamaan kehitysmaiden ilmastotoimiin suunnatun rahoituksen 100 miljardin dollarin vuositasolle vuoteen 2020 mennessä. Hietaniemen mukaan nyt tarvitaan selkeä suunnitelma vuosien 2013–2015 rahoituksen tuplaamisesta, jotta tavoitteeseen voidaan päästä.

”Kehitysmaat kaipaavat kipeästi rahoitusta sekä ilmastonmuutoksen hillintään että sen vaikutuksiin sopeutumiseen. Ilmastonmuutos on kehitysmaissa arkipäivää, ja esimerkiksi sen vaikutus kaikkein köyhimpien ihmisten ruokaturvaan on tuhoisa”, Hietaniemi sanoo.

Huom! 30. marraskuuta ilmestyvässä Vihreä Lanka -lehdessä on aihetta koskeva uutinen, johon on päässyt Kepan tiedotteessa ollut virheellinen tieto, että ainoastaan teollisuusmaihin vastuuta kannattaisi 60 prosenttia suomalaisista. Tässä verkkouutisessa oleva luku (30 prosentia) on oikein.

ilmastonmuutos  ilmastorahoitus 
Viite