Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Veronidae/Wikimedia (CC-BY-SA)

Karhu.
Pelätty. Karhu on viimeksi tappanut Suomessa 15 vuotta sitten. Sudet eivät ole tappaneet ihmistä sataan vuoteen.Veronidae/Wikimedia (CC-BY-SA)

Pelätty. Karhu on viimeksi tappanut Suomessa 15 vuotta sitten. Sudet eivät ole tappaneet ihmistä sataan vuoteen.

Suomalaiset pelkäävät petoja aiempaa enemmän

24.6.2013 8.11

Lasse Leipola

Suomalaiset pelkäävät susia ja karhuja huomattavasti aiempaa enemmän. Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen teettämän kyselyn perusteella susia pelkäävien osuus on kasvanut 32 prosentista 47 prosenttiin viimeisen neljän vuoden aikana. Karhun osalta vastaava kasvu oli 34 prosentista 46 prosenttiin.

Metsähallituksen tiedotteessa muistutetaan, ettei pelon tunteen lisääntyminen johdu ainakaan petokannasta, sillä ainakin susien määrä on viime vuosina laskenut. Muutosta eivät selitä myöskään ihmisiin kohdistuneet hyökkäykset, sillä karhut tai sudet eivät ole tappaneet 2000-luvulla yhtään ihmistä.

"Pelon lisääntyminen on yllättävää. Tämän täytyy johtua siitä, että suurpetokonflikti on talven ja kesän aikana kärjistynyt", erätiedottaja Aku Ahlholm sanoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Suomalaisista 54 prosenttia sallisi suurpedon tappamisen omasta kotipihasta ja 76 prosenttia kannattaa suurpetokannan säätelemistä metsästyksellä.

Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus huhti-toukokuussa 2013 ja siihen vastasi 1010 suomalaista.

sudet 
Viite