Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jaakko Pirinen / Wikimedia Commons

Tulevan kansallispuiston maisemia? Näkymä Pikku-Mallalta Saanan suuntaan Kilpisjärvellä.Jaakko Pirinen / Wikimedia Commons

Tulevan kansallispuiston maisemia? Näkymä Pikku-Mallalta Saanan suuntaan Kilpisjärvellä.

Suomalaisilta liki parikymmentä kansallispuistoehdotusta

1.8.2012 14.35

Sammeli Heikkinen

Ympäristöministeriöön on tullut eiliseen tiistaihin mennessä 17 ehdotusta uudeksi kansallispuistoksi ja yksi ehdotus nykyisten puistojen kehittämiseksi. Ministeriö on julkaissut aloitteissa ehdotetut paikat nettisivullaan.

Kainuu on maakunnista vahvimmin edustettuna, sillä sen alueelta ehdotetaan kolmea eri kansallispuistoa: Suomussalmen Hossaa, Vaara-Kainuun puistoa Puolangalle ja tarkemmin nimeämätöntä puistoa Kuhmoon. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan liitto ehdottaa, että laajan Olvassuon suojelualueen muuttamista kansallispuistoksi pitäisi selvittää. Tästä alueesta osa on Kainuun puolella.

Aloitteista 11 koskee suurimmaksi osaksi valtion omistamia maita, kolme valtion ja yksityisten omistamia ja kaksi - Oulun Sanginjoki ja Tampereen Teisko - pääosin kaupunkien omistamia alueita. Lisäksi kahdessa aloitteessa ehdotetaan nykyisten kansallispuistojen kasvattamista tai yhdistämistä uudeksi puistoksi.

Kansallispuistohankkeiden käsittelyä ministeriössä vetävä ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander kertoi aiemmin tänä vuonna, että kansallispuiston peruslähtökohdat ovat yli tuhannen hehtaarin alue ja valtion omistamat maat.

Aloitteet käsitellään syksyn aikana ja niistä parhaat voivat päästä jatkokäsittelyyn, jonka päässä voi lopulta olla uusi kansallispuisto.

Juttua täydennetty keskiviikkona iltapäivällä.

ympäristöministeriö  kansallispuistot 
Viite