Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomalaiskalastajat nostivat tuhansia lohia liikaa - ministeriö joutui kiintiökaupoille Latviaan

22.8.2012 14.44

Sammeli Heikkinen

Suomalaiset lohenkalastajat ovat ylittäneet Suomen lohikiintiön Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella reippaasti. Tämä selvisi sen jälkeen, kun lohenkalastuskielto astui voimaan.

Maa- ja metsätalousministeriön tilaston mukaan suomalaiset ovat pyytäneet lohia liki 40 000 kappaletta, vaikka kiintiö oli määrätty 36 600 lohelle. Suomi onkin joutunut hankkimaan lisää lohikiintiötä Latvialta. Ministeriön mukaan Latvialta hankittiin maanantaina lisäkiintiö 4450 lohelle.

Maa- ja metsätalousministeriö määräsi lohenpyynnin lopetettavaksi Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella jo elokuun alkupäivinä, kun 36 600 lohen kiintiön arvioitiin täyttyneen

Elinkeinokalatalouden yksikön päällikkö Markku Aro kertoo Vihreälle Langalle, että raportoinnin viiveiden takia vasta 10. päivä selvisi, että kiintiö oli ylitetty. Muilta Itämeren EU-mailta ruvettiin etsimään lisäkiintiötä ja Latvian kiintiönvaihtotarjous hyväksyttiin siis maanantaina.

Ei ole selvää, mitä Suomi antoi Latvialle vaihdossa. Suomi hankki jo helmikuussa Latvialta 5000 kappaletta lisää lohikiintiöönsä. Tuolloin Latvia sai vastaavasti Suomen kiintiöstä oikeuden 500 kilohailitonnin kalastamiseen.

Aro kertoo, että kiintiöiden vaihtaminen EU-maiden kesken on tavallista. EU:ssa määritetään vuosittain unionin yhteinen kalastuskiintiö ja jyvitetään se eri jäsenvaltioille.

itämeri  lohi 
Viite