Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Mepit Espalla.
Talous ja romanit. Satu Hassi, Sari Essayah ja Timo Soini sekä kuvasta puuttuva Liisa Jaakonsaari kertoivat medialle, mitkä ovat syksyn tärkeimpiä asioita EU:ssa.Lasse Leipola

Talous ja romanit. Satu Hassi, Sari Essayah ja Timo Soini sekä kuvasta puuttuva Liisa Jaakonsaari kertoivat medialle, mitkä ovat syksyn tärkeimpiä asioita EU:ssa.

Suomalaismepit valmiita jäädyttämään Romanian EU-tuet

3.9.2010 11.40

Lasse Leipola

Suomalaiset euroedustajat kannattavat sanktioita Romanialle ja Bulgarialle, jos maat eivät pysty omalta osaltaan parantamaan romanien tilannetta.

Romanien tilanne EU:ssa on noussut jälleen otsikoihin, kun Ranska on lähettänyt tänä vuonna 8 000 romania takaisin Romaniaan tai Bulgariaan.

”Vapaasta liikkuvuudesta on turha mekkaloida, kun ensi sijaista on huolehtia, että lähtömaassa on asialliset olosuhteet”, sanoo kristillisten Sari Essayah.

Essayahin tavoin myös muut Helsingissä järjestetylle lehdistöaamiaiselle osallistuneet euroedustajat, vihreiden Satu Hassi, demarien Liisa Jaakonsaari ja perussuomalaisten Timo Soini, kannattavat tiukkoja toimenpiteitä romanien tilanteen parantamiseksi.

Ensisijaisesti unionin halutaan vetävän tiukkaa linjaa Romanian suhteen. Timo Soinia myöten mepit kannattivat myös taloudellista tukea romanien tilanteen parantamiseksi. Jos muu ei auta, on harkittavat EU-tukien jäädyttämistä.

”En tiedä, onko aiempia tapauksia, joissa tukia on jäädytetty ihmisoikeuksia rikkovilta jäsenmailta, mutta nyt se olisi tarpeen”, Hassi sanoi.

Jaakonsaarta lukuun ottamatta mepit olivat sitä mieltä, että Romanian ja Bulgarian ottaminen unionin jäseneksi oli virhe tai se tehtiin liian aikaisin.

”Ajatelkaa, mikä romanien asema olisi, jos näitä maita ei olisi otettu jäseniksi. Se olisi vielä huonompi. Nyt asia on sentään noussut koko Euroopan huomion kohteeksi”, Jaakonsaari sanoi.

Ensi viikolla syksyn istunnot aloittava europarlamentti käsittelee romanikysymystä tiistaina ja keskiviikkona.

kerjääminen  romanit  europarlamentti  romania  bulgaria 
Viite