Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomalaisomistajat hukassa – Fennovoiman luvitus seisoo ministeriössä

4.8.2014 16.31

Sammeli Heikkinen

Fennovoiman ydinvoimahankkeen luvitus seisoo, sillä firman suomalaisomistuksen tilanne on edelleen epäselvä. Uusi periaatepäätöshakemus on vieläkin työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa.

"Meillä oli pyrkimys saada esitys valmiiksi jo kesäkuussa. Mutta odotamme yhä Fennovoimalta selvitystä omistuspohjasta", yli-insinööri Jorma Aurela sanoo Vihreälle Langalle.

Esityksen mahdollisesta etenemistä hallituksen käsittelyyn ei vielä osata ministeriöstä arvioida.

Kyseessä on siis selvitys Fennovoiman suomalaisomistajien kattofirmaksi perustetun Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeenomistajista. Alunperin mukana olleista yrityksistä ja kunnista on pudonnut matkalla pois melkoinen osa ja osakkeita on jäänyt Voimaosakeyhtiön käsiin.

Keväällä tällaisia omistajattomia orpo-osakkeita oli Voimaosakeyhtiön toimitusjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan noin 15 prosenttia Fennovoiman osakepääomasta.

Tämän jälkeen Fennovoima-kelkkaan ovat hypänneet vain Oulun kaupunki ja Kalevan mukaan myös ryhmä pohjoispohjalaisia yrityksiä. Näille on kuitenkin mennyt vain hieman yli pari prosenttia Fennovoiman omistuksesta. Näin ainakin julkisten tietojen perusteella reilusti yli 10 prosenttia Fennovoimasta olisi vailla omistajaa.

Omistajien löytämisen vaikeuteen viittaa toki omistuspohjaselvityksen viipyminenkin. Temin Aurelan mukaan selvityksen antamiselle ei ole takarajaa, mutta koska kysessä on periaateluvan täydennys, asia ei etene ennen kuin selvitys tulee ja ministeriö katsoo sen riittäväksi.

"Tämä ei lähde esittelyyn, ennen kuin on riittävästi tietoa."

Fennovoimaa eniten tytäryhtiön kautta omistava Venäjän valtion korporaatio Rosatom on jo aiemmin ilmaissut halunsa ostaa Fennovoimasta niin suuren osan kuin mahdollista. Sille orpo-osakkeita ei toistaiseksi ole haluttu myydä, sillä Fennovoiman hankkeen poliittinen kannatuksen takeena on ollut lupaus suomalaisesta ydinvoimasta.

Fennovoiman ydinvoimalan polttoaine tulisi joka tapauksessa Venäjältä. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala arvioi Yle Lapin kolumnissaan, että tiivis suhde venäläiskorporaatioon voi muodostua ongelmaksi hankkeelle.

Hautalan käsityksen mukaan kun Rosatom mahdollisesti huolehtisi käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittelystä. Jos näin olisi, käsittelyvaiheessa polttoaineesta erotettaisiin ydinasekelpoinen plutonium ja Suomi voisi joutua osaksi Venäjän ydinasetuotantoketjua.

Voimaosakeyhtiön Ottavainen kuitenkin kiisti Ylen haastattelussa, että käytetty polttoaine kuljetettaisiin Venäjälle.

ydinvoima  fennovoima 
Viite