Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomeen kantautunut yli kymmenen ydinpommin saastepilvet

22.9.2011 9.39

Sammeli Heikkinen

Neuvostoliiton Ydinkokeista on tullut suoria saastelaskeumia Suomeen.

Ilmatieteen laitos on selvittänyt leviämismallinnuksen avulla, mihin suuntaan 1950-1960-luvuilla Novaja Zemljan saarella Barentsinmerellä ilmakehässä tehtyjen ydinkokeiden saastepilvet ovat kulkeutuneet. Tulosten mukaan 1955-1958 tehdyistä 30 ydinkokeesta viidestä saattoi tulla suoraa laskeumaa Suomeen.

Vuonna 1961 tehdyistä kokeista ei tullut suoraa saastelaskeumaa Suomeen. Sen sijaan seuraavan vuoden 36 ydinkokeen sarjasta peräti yhdeksän saastepilvi on kulkeutunut Suomeen tai lähialueelle.

Novaja Zemljalla räjäytettiin myös kaikkien aikojen voimakkain ydinpommi, noin 50-megatonninen Tsar-Bomba. Tämä räjäytys tosin tehtiin vuonna 1961, joten Ilmatieteen laitoksen mallien mukaan siitä aiheutunut laskeuma ei tullut Suomen suuntaan.

Vuodelta 1962 on jo käytössä myös varsinaisia radioaktiivisuuden mittaustuloksia. Ivalossa mitattiin tuon vuoden joulukuussa jopa kuusinkertaisia keinotekoisen radioaktiivisuuden pitoisuuksia. Tämä tarkoitti sitä, että keinotekoisen radioaktiivisuuden määrä oli tuolloin peräti tuhatkertainen verrattuna pitkäaikaiseen luonnolliseen radioaktiivisuuteen verrattuna.

Säteilyturvakeskuksen mukaan pohjoiseen Suomeen tulleet radioaktiiviset laskeumat eivät ole kuitenkaan lisänneet alueen syöpämäärää.

Keinotekoisen radioaktiivisuuden määrä romahti muutamassa vuodessa huippulukemista sadasosaan, kun Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Britannia lopettivat ilmakehässä tehtävät ydinkokeet vuonna 1963.

 

suomi  ydinaseet  ydinkokeet  neuvostoliitto 
Viite