Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Konna.
Konnan onni. Etelä-Suomeen tulee paljon pieniä ja pohjoiseen suuria luonnonsuojelualueita.Iiro Törmä

Konnan onni. Etelä-Suomeen tulee paljon pieniä ja pohjoiseen suuria luonnonsuojelualueita.

Suomi saa pian tuhat uutta suojelualuetta

10.12.2009 15.31

Hanna Eriksson

Suomalaiset pääsevät kaivautumaan yhä syvemmälle metsään, kun Suomeen ensi keväänä hyväksyttävän luonnonsuojelulain uudistuksen jälkeen perustetaan vajaat tuhat uutta luonnonsuojelualuetta.

Lisäksi noin 200:aa nykyistä luonnonsuojelualuetta laajennetaan.

Suomen virallisten luonnonsuojelualueiden pinta-ala puolitoistakertaistuu, kun luonnonsuojelualueiden verkostoon lisätään lähes kertarysäyksellä 750 000 hehtaaria uusia alueita.

Nykyisten luonnonsuojelualueiden pinta-ala on noin 1,6 miljoonaa hehtaaria.

Suurimmat uudet luonnonsuojelualueet ja aluelaajennukset tulevat Lappiin, mutta lukumäärältään eniten uusia luonnonsuojelualueita tulee Etelä-Suomeen.

Täysin uusista alueista ei ole kyse, sillä alueet on jo aiemmin varattu suojeluun muun muassa Natura 2000 -suojeluohjelman yhteydessä.

Suojelualueiden suma purkautuu, kun keväällä eduskunnan hyväksyttäväksi tuleva luonnonsuojelulain uudistus vetäisee tulpan pois niiden perustamisen tieltä.

Nykyinen luonnonsuojelulaki on estänyt valtioneuvostoa perustamasta uusia alueita. Uusi laki antaa valtioneuvostolle valtuutuksen perustaa luonnonsuojelualueita asetuksella, mikä nopeuttaa ja yksinkertaistaa alueiden perustamista.

Uudistuksen jälkeen valtioneuvosto voi niputtaa kymmeniä alueita yhteen asetukseen. Vuosia kasaantunut ruuhka on tarkoitus purkaa parin seuraavan vuoden aikana.

Ensimmäisten joukossa luononsuojelualueeksi muutetaan muun muassa yli 27 000 hehtaarin Kalevalapuisto Suomussalmelle.

Jonossa ovat myös noin 130 valtioneuvoston vanhojen metsien suojeluohjelmassa suojeltua aluetta.

Kaikki uudet suojelualueet ovat Metsähallituksen hallinnassa. Päällikkö Markku Vickholm Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo, että joillekin alueille rakennetaan retkeilyreittejä, osassa tehdään luonnon ennallistamistöitä ja osa jätetään kokonaan rauhaan.

Kaikilla uusilla alueilla voi kuitenkin liikkua jokamiehenoikeudella.

Nyt uusittava luonnonsuojelulaki on ollut valiokuntakäsittelyssä kesäkuusta lähtien.

Käsittelyä hidastaa se, että maa-ja metsätalousministeriö ja Metsästäjäin keskusliitto ajavat luonnonsuojelulakiin muutosta, joka antaisi luvan metsästää myös Etelä-Suomen pienissä kansallispuistoissa.

Muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto ja useat virkistysjärjestöt vastustavat tätä jyrkästi.

luonnonsuojelu 
Viite