Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomella on maailman kahdenneksitoista suurin ekologinen jalanjälki

13.10.2010 14.49

Saija Räsänen

Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki ylittää maapallon kantokyvyn nyt jo 50 prosentilla, selviää WWF:n tänään keskiviikkona julkaisemasta Living Planet 2010- raportista.

Suomella on raportin mukaan maailman 12. suurin ekologinen jalanjälki. Kärkipaikkoja pitävät Yhdistyneet Arabiemiraatit, Qatar, Tanska ja Belgia.

Vauraiden maiden ekologinen jalanjälki on viisi kertaa niin suuri kuin köyhien maiden. Tämä viittaa siihen, että vauraiden valtioiden kestämätön kulutus perustuu paljolti köyhien, mutta luonnonvaroiltaan yhä rikkaiden maiden resurssien hyödyntämiseen.

“Monimuotoisuuden häviäminen on hälyttävintä köyhissä, usein trooppisella vyöhykkeellä sijaitsevissa maissa, kun taas teollisuusmaat elävät yhteiskunnissa, joita ylläpitää kiihtyvä kulutus ja sen seurauksena suuret hiilidioksidipäästöt”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suuri ekologinen jalanjälki ja korkea kulutustaso ei kulje käsi kädessä elämänlaadun kanssa. YK:n inhimillisen kehityksen indeksi, joka mittaa kansalaisten eliniän odotetta, tulo- ja koulutustasoa, saattaa olla raportin mukaan korkea myös kohtuullisen kulutustason maissa.

Ekologisen jalanjäljen pienentämisessä keskeisiä ovat energia- ja ruokavalinnat sekä luonnon monimuotoisuuden taloudellinen arvottaminen ja siihen sijoittaminen.

monimuotoisuus 
Viite