Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / nate_76 (CC-BY-NC)

Nainen kantaa vettä Afrikassa.
Vedenhaussa. Ilmastonmuutos vaikeuttaa ruuan ja veden saantia erityisesti kuivilla alueilla Afrikassa.Flickr / nate_76 (CC-BY-NC)

Vedenhaussa. Ilmastonmuutos vaikeuttaa ruuan ja veden saantia erityisesti kuivilla alueilla Afrikassa.

Suomelle kunniapalkinto Kööpenhaminassa

10.12.2009 11.57

Hanna Eriksson

Naisjärjestöt luovuttavat tänään torstaina Suomelle Gender Championship -kunniapalkinnon Kööpenhaminassa.

Suomen valtuuskunta saa samalla balsamia haavoihinsa, sillä Suomi sai heti neuvottelujen aluksi maanantaina kansalaisjärjestöiltä Päivän fossiili -palkinnon, joka jaetaan vastuuttomimpia ilmastonäkemyksiä esittäneille maille.

Naisjärjestöjen palkinto jaetaan nyt ensimmäistä kertaa ilmastoneuvotteluiden historiassa. Suomi saa palkinnon, koska on esiintynyt näkyvästi naisten roolin tunnustamiseksi ilmastoneuvotteluissa.

"Olemme runsaan vuoden ajan työskennelleet sen eteen, että naisten panos ja sukupuolinäkökulma otetaan huomioon uudessa ilmastosopimuksessa", sanoo ilmasto- ja tasa-arvoasioiden erityisedustaja Aira Kalela Suomen valtuuskunnasta.

Nyt naisten rooli on saatu kirjattua Kööpenhaminan sopimusluonnoksen johdantoon sekä sopeutumista ja kehitysmaiden kapasiteetin rakentamisesta käsitteleviin lukuihin.

"Esimerkiksi Afrikassa yli 80 prosenttia ruuantuotannosta on naisten vastuulla. Kotitalouksien käyttöön tulevasta vedestä naiset huolehtivat kokonaan. Naiset siis joutuvat kehitysmaissa tekemään sopeutumistyön. Sitä ei ole aiemmin oivallettu", Kalela sanoo.

Suomi on myös perustanut naisdelegaattien rahaston, jolla tuetaan kehitysmaiden naisten osallistumista neuvottelukokouksiin. Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluihin osallistuu Suomen tuella 21 naista, joista suurin osa tulee Afrikasta.

Naisjärjestöjen iltapäivällä luovuttaman palkinnon vastaanottaa Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia Kööpenhaminan Bella Centerin neuvottelukeskuksessa.

ilmastosopimus  ilmastoneuvottelut 
Viite