Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tuulivoimala.
Tuulesta työtä. Vihreät haluaa muutoksia työelämään ja energiapolitiikkaan.SXC

Tuulesta työtä. Vihreät haluaa muutoksia työelämään ja energiapolitiikkaan.

Suomen oma "energiewende" voisi tuoda 90 000 työpaikkaa

28.4.2014 10.18

Lasse Leipola

Vihreiden eilen sunnuntaina julkistamissa työllisyyslinjauksissa kaavaillaan Suomeen rakennemuutosta, johon kuuluisi muun muassa "energiapolitiikan täyskäännös, jossa energiantuotannon painopiste siirretään kotimaisten uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämiseen". Puolueen arvion mukaan uudenlainen energiapolitiikka voisi tuoda jopa 90 000 uutta työpaikkaa.

Käännös-sanaa on käytetty uudesta energiapolitiikasta myös Saksassa, jossa on jo vuosia harjoitettu niin sanottua energiewende-politiikkaa, jonka tavoitteena on ydinvoiman korvaaminen uusiutuvilla.

”Suomella on käsissään valttikortit rakennemuutokseen, jos investoimme nyt koulutukseen, energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan, puhtaaseen veteen ja ruokaan sekä ympäristöteknologiaan. Kun automatisaatio korvaa ihmistyötä, on panostettava mahdollisuuksiin siirtyä alalta toiselle. Oman osaamisen kehittämisen on oltava jokaisen oikeus”, linjauksia valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Hanna Sauli sanoo.

Rakennemuutos sisältää myös verotuksen painopisteen siirtämisen työn verotuksesta pääomatulojen ja kulutuksen verottamiseen. Esille nostetaan myös yrittäjyyden edistäminen.

”Pienet ja keskisuuret yritykset ovat taloutemme selkäranka, joihin suurin osa uusista työpaikoista syntyy. Yrityksien perustamista ja ensimmäisen työntekijän palkkaamista pitää helpottaa, ja yrittäjien sosiaaliturvaan liittyvät epäkohdat pitää korjata”, sanoo Saulin kanssa työryhmää johtanut Jarno Lappalainen.

Hänen mukaansa yritykset tarvitsevat yrittäjärauhan.

”Erityisesti pieniä yrityksiä kuormittavia selvitysvelvoitteita pitää vähentää ja yritysten rahoituskanavia tulee vahvistaa.”

vihreät  energiapolitiikka 
Viite