Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Aura Tamminen.
Hyvä meininki. Eettisten yrittäjien puheenjohtaja Aura Tamminen pyörittää tilitoimistoa, jonka asiakkaina on järjestöjä ja mikroyrityksiä. Yritykselle on määritelty periaatteet, joilla pyritään ”mukavaan työhön mukavien ihmisten kanssa”.Mikael Ahlfors

Hyvä meininki. Eettisten yrittäjien puheenjohtaja Aura Tamminen pyörittää tilitoimistoa, jonka asiakkaina on järjestöjä ja mikroyrityksiä. Yritykselle on määritelty periaatteet, joilla pyritään ”mukavaan työhön mukavien ihmisten kanssa”.

Suomen yrittäjät sai idealistisen haastajan

7.10.2010 15.19

Mari Valkonen

Rahan ei tarvitse määrätä kaikkea yrityksen toiminnassa. Näin sanoo Aura Tamminen, viime viikolla perustetun Eettiset yrittäjät -yhdistyksen puheenjohtaja.

”Yritystä voi pyörittää eettisesti ja saada sen verran tuottoa, että tulee toimeen. Voitontavoittelu työntekijöiden ja ympäristön kustannuksella on väärin”, Tamminen linjaa.

Punavihertävä, mutta puoluepoliittisesti sitoutumaton Eettiset yrittäjät perustettiin vaihtoehdoksi Suomen Yrittäjille, joka edustaa 110 000 yritystä ja on Suomen suurin elinkeinoelämän keskusjärjestö sekä merkittävä vaikuttaja suomalaisessa yrityspolitiikassa.

”Suomen Yrittäjien tavoitteita lukiessa jää olo, että ympäristö on tärkeä, kunhan se ei häiritse yritystoimintaa”, Tamminen sanoo.

Uutta yhdistystä oli synnyttämässä kymmenisen pienyrittäjää. Se ryhtyy lähiaikoina laatimaan yhteiskuntavastuuta korostavaa yrittäjäohjelmaa.

Esimakua tulevasta antaa yhdistyksen kannanotto vanhemmuuden kustannusten jakamisesta.

Järjestö ajaa kaikkien työnantajien ylläpitämää rahastoa, josta maksetaan isyys-, äitiys- ja vanhempainpäiväraha sekä korvataan yrityksille vanhemmuudesta aiheutuvat ylimääräiset kulut. Korvaus pitäisi järjestön mukaan myös porrastaa yrityksen koon mukaan.

”Nyt pienyritys saattaa horjua todella paljon, jos sillä on yksi työntekijä, joka sattuu olemaan nainen”, Tamminen sanoo.

Lisäksi aloittavan yrittäjän eläkemaksuun tarvitaan Tammisen mielestä helpotusta. Yrittäjän taloudellinen turvaverkko riippuu eläkemaksusta, jonka suuruudessa hän voi joustaa.

”Aloittelevan yrittäjän on helppo tinkiä maksuista, eli syödä omaa toimeentuloaan tapaturman ja eläkepäivien varalta”, Tamminen sanoo.

Tällä hetkellä eläkemaksustaan saa ensimmäisten neljän vuoden ajan 25 prosenttia alennusta.

”Porrastaisin alennusta siten, että ensimmäisenä yrittäjävuonna prosentti olisi huomattavasti suurempi ja neljäntenä paljon pienempi.”

Siinä missä Eettiset yrittäjät edistää työhyvinvointia ideologiselta pohjalta, työnantajajärjestö Teknologiateollisuus pureutuu samaan aiheeseen tavoitellen rahallista hyötyä. Tavoitteena on pidentää työuria ja lyhentää sairauslomia.

Tänä syksynä 10–20 teknologiayritystä aloittaa ohjelman, jolla pyritään ratkaisemaan työhyvinvoinnin ongelmia.

Myöhemmin ohjelman on tarkoitus laajentua satoihin yrityksiin.

”Jokainen yritys itse miettii, missä on kehitettävää. Ongelmat voivat liittyä esimerkiksi ergonomiaan tai teknisiin seikkoihin, kuten meluun tai ilmanvaihtoon”, sanoo apulaisjohtaja Ari Sipilä Teknologiateollisuudesta.

yritykset  yhteiskuntavastuu 
Viite