Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Ihmispaljous.
Lisää väkeä. 30 vuotta maahanmuuttoa tutkinut Alex Stepick sanoo, että maahanmuuttoa voidaan edistää, muttei kontrolloida. SXC

Lisää väkeä. 30 vuotta maahanmuuttoa tutkinut Alex Stepick sanoo, että maahanmuuttoa voidaan edistää, muttei kontrolloida.

Suomi on pian riippuvainen maahanmuuttajien työstä

23.10.2008 8.33

Jussi Karmala

Yhteiskunta tulee helposti riippuvaiseksi maahanmuuttajista, sanoi Floridan kansainvälisen yliopiston professori Alex Stepick ajatushautomo Demoksen seminaarissa Helsingissä keskiviikkona.

Maahanmuuttajat työllistyvät usein tietyn alan työpaikkoihin, ja pian koko ala pyörii siirtolaistyövoimalla.

Suomessa maahanmuuttajat täyttävät seuraavaksi terveydenhuollon työpaikat. Stepickin mukaan näin on jo käynyt niissä maissa, joissa väestö on alkanut ikääntyä ennen Suomea.

Lisääntynyt maahanmuutto vaatii vahvoja työlakeja, sillä maahanmuuttajat ovat hanakoita tekemään työtä ja tinkivät helposti työehdoistaan. Työnantajat voivat käyttää tilannetta hyväkseen, jolloin myös kantaväestön työehdot huonontuvat.

Stepick on tutkinut maahanmuuttoa Yhdysvalloissa lähes 30 vuotta. Hänen mukaansa valtio voi pyrkiä edistämään työperäistä maahanmuuttoa, mutta kansainväliset esimerkit osoittavat, että maahanmuuttoa on mahdoton kontrolloida.

"Maahanmuuttajat eivät ole vain työvoimaa, vaan heillä on myös esimerkiksi terveydenhuollon ja koulutuksen tarpeita. Yhteiskunnan pitää valmistautua tähän."

Kun maahanmuuttajat ovat asettuneet, he tuovat lähes aina myös perheensä kohdemaahan. Yhdysvalloissa 85 prosenttia maahanmuutosta on perheiden yhdistymistä.
Viite