Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Pirate Bay.
Pahat sivut? Pirate Bay kuumentaa jälleen tunteita.

Pahat sivut? Pirate Bay kuumentaa jälleen tunteita.

Suosittu sivusto ollaan sulkemassa tuhansilta suomalaisilta: ”Hälyttävää”

28.10.2011 8.26

Lasse Leipola

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestö Vino pitää hälyttävänä Helsingin käräjäoikeuden keskiviikkoista päätöstä, jonka mukaan palveluntarjoaja Elisan on estettävä asiakkaidensa pääsy Pirate Bay -tiedostonjakosivustolle.

”Avoin pääsy internetiin on tämän vuosituhannen ihmiselle yksi tärkeimpiä kansalaisoikeuksia. Tästä hyvä lähiajan esimerkki on Egypti, jossa internet ja tiedon jakaminen on mahdollistanut demokratian vaatimisen”, puheenjohtaja Inka Venetvaara sanoo Vinon tiedotteessa.

Myös laittomien tiedostojen, kuten tekijänoikeuksin suojatun musiikin ja elokuvien, jakamisen mahdollistava Pirate Bay on ollut pitkään paitsi suosituin myös kiistanalaisin BitTorrent-sivusto. Esimerkiksi vuonna 2006 Ruotsin poliisi teki ratsian ylläpitäjien tiloihin ja takavarikoi laitteistoa.

”Yksisilmäinen sensuuripäätös ei poista sitä tosiasiaa, että Googlellakin voi löytää lähes kaiken mitä keksii etsiä. Pitäisikö Google tästä syystä sulkea?”, Venetvaara kysyy.

Vinon toinen puheenjohtaja Paloma Hannonen pelkää, että päätös avaa aivan uusia ovia sensuurille.

Ennakkosensuuri ei kuulu avoimeen yhteiskuntaan. Paras keino taistella piratismia vastaan on pohtia sisällöntuottajien kanssa uusia ansaintalogiikoita ja jakelukanavia, ei rikkoa tietoyhteiskunnan perusperiaatteita”, Hannonen sanoo.

Vino vaatii hallitukselta toimenpiteitä internetin vapauden takaamiseksi.

”Ei ole lainsäätäjien tehtävä arvioida oikeuden päätösten oikeellisuutta, mutta lainsäätäjän on kuitenkin ymmärrettävä minkälaisen tulkinnan nykyisestä laista voi tehdä ja estettävä nyt uhkaava ennakkosensuuri jatkossa”, Hannonen sanoo.

Helsingin Sanomien mukaan Elisa aikoo valittaa päätöksestä.

digioikeudet 




Viite