Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lassi Rautiainen

uhan alla. Suomessa on vain reilut sata sutta.Lassi Rautiainen

uhan alla. Suomessa on vain reilut sata sutta.

Susien määrä vähentynyt entisestään

12.2.2013 17.03

Juha Honkonen

Samaan aikaan, kun keskustelu susien metsästyksestä käy kiivaana lehtien palstoilla ja eduskunnassa, ovat tutkijat päivittäneet tiedot susien määrästä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (Rktl) antoi tiistaina iltapäivällä arvionsa maamme susikannan koosta. Laskelmien mukaan Suomessa oli helmikuun alussa vain 120–135 sutta.

Susikanta on laskenut vuoden aikana. Rktl:n viime talven arvion mukaan Suomessa oli 150–160 sutta. Laskelman perustana ovat tunnetut laumat ja kahdestaan liikkuvat sudet, jotka ovat todennäköisiä pariskuntia. Laumoja löytyi tänä vuonna 10, kun viime vuonna niitä oli vielä 14. Yksinään liikkuvien susien osuus on noin 20 prosenttia susikannasta.

Huomattava osa itärajalla havaituista laumoista ja pareista liikkuu sekä Suomen että Venäjän puolella. Näistä yksilöistä Suomen keskimääräiseen susikanta-arvioon laskettiin mukaan puolet. Jos kanta-arvioon lasketaan mukaan nämä laumat kokonaisuudessaan, niin saadaan lukemaksi 140–150 sutta.

Syksyllä tehdyn arvion mukaan kanta oli 180–200 yksilöä, mikä johtuu siitä, että arvio tehtiin juuri susien lisääntymiskauden jälkeen ja ennen metsästystä. Tämän vuoksi uusinta lukua ei voida verrata syksyn arvioon vaan viime vuonna samaan aikaan tehtyyn laskelmaan.

susi 
Viite