Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Susilauma hukassa myös Länsi-Suomessa

1.2.2013 6.32

Sammeli Heikkinen

Suomesta katoaa susia vauhdikkaasti. Syynä on salametsästys. Perhossa tapettiin tammikuun puolivälissä kolme sutta laittomassa jahdissa. Poliisi epäilee, että myös Pohjois-Savossa on yritetty salametsästystä. Ilmeisesti susia ei saatu tapettua.

Näiden tapausten lisäksi Lounais-Suomen kolmesta susilaumasta on viime kesän jälkeen kadonnut yksi. Epäilyn niin sanotun Eurajoen lauman häviämisestä uutisoi Länsi-Suomi-lehti joulukuussa.

Erikoistutkija Ilpo Kojola Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta (Rktl) vahvistaa Vihreälle Langalle, ettei havaintoja Lounais-Suomen Eurajoen kahden aikuisen ja kolmen pennun laumasta ole enää tehty. Reviirillä liikkuu yksi susi, mahdollisesti kaksi.

Laumassa oli viisi sutta: vanhemmat ja kolme pentua. Ei tiedetä, onko reviirillä liikkuva susi yksi näistä vai jokin muu yksilö. Syytä lauman häviämiselle ei tiedetä.

Tuore arvio Suomen susikannasta julkaistaan helmikuussa. Kojola ei halua vielä kertoa keskeneräisestä selvityksestä mutta arvioi, ettei kanta ainakaan paljon ole kasvanut. On epäselvää, kuinka paljon susia Suomessa on jäljellä.

Rktl:n viimeinen kanta-arvio – 150–165 sutta – on vuoden vanha. Helsingin Sanomien mukaan ilman salametsästystä susia pitäisi olla 700.

Susien kohtaloon voidaan saada pian selvyyttä. Suomessa on nyt käynnissä kaksi tutkintaa salametsästyksestä. Tutkinnat ovat poikkeuksellisia, sillä järjestäytyneiden sudentappajajengien jäljille on päästy harvoin.

Perhossa 17 metsästäjää on epäiltynä törkeästä metsästysrikoksesta, Iisalmen tapauksessa viisi. Tämän, alle kahden vuoden ikäisen lakipykälän perusteella ei ole tuomittu vielä ketään.

Vähimmäisrangaistus törkeästä metsästysrikoksesta on neljä kuukautta vankeutta, maksimi neljä vuotta.
Perhon tapaus on epäiltyjen määrässä mitattuna ennätyksellinen.

sudet 
Viite