Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Autoja.
Autovyöry. Moni ajaa autolla – jotkut jopa kahdella, vaikka bussillakin pääsisi.Emilia Pippola

Autovyöry. Moni ajaa autolla – jotkut jopa kahdella, vaikka bussillakin pääsisi.

Suunnittelu voisi estää kahden auton loukun

8.4.2011 12.57

Sammeli Heikkinen

Auto turmelee ja kaksi autoa turmelee ehdottomasti. Näin voisi tiivistää tänään julkistetun yhdyskuntarakenteen vyöhykkeet -tutkimuksen.

”Moniautoisuus vähentää joukkoliikenteen käyttöä huomattavasti. Kulkutapaa ei tarvitse enää valita, kun perheen molemmilla aikuisilla on auto käytössä”, tutkimuksen tekemiseen osallistunut tutkimuspäällikkö Hanna Kalenoja Tampereen teknillisestä yliopistosta kertoo.

Tutkimuksen mukaan kahden auton perheissä ajetaan selvästi enemmän myös niillä alueilla, joilla joukkoliikenne toimii hyvin.

Asuinalueen vaikutus liikkumiseen on kuitenkin selvä, sillä tutkimuksessa jalankulkualueeksi ja joukkoliikennealueeksi nimetyillä seuduilla kahden auton kotitaloudet ovat selvästi harvinaisempia kuin kauempana keskustasta sijaitsevilla kehysalueilla.

Uudenmaan niin sanotulla autovyöhykkeellä asuvista lapsiperheistä jopa yli kahdessa kolmanneksessa on kaksi autoa. Hyvän joukkoliikenteen alueella asuvista lapsiperheistä taas noin viidennes on kahden auton talouksia.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan autoistumisen hillitsemisessä olennaista olisikin paneutua siihen, ettei kahden auton talouksia pääsisi syntymään.

”Tärkeä ajatus tässä on se, että yhdyskuntarakennetta muuttamalla voi muuttaa liikkumiskäyttäytymistä, toinen tutkimuksen tekijä”, erikoistutkija Mika Ristimäki Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Jotta päivittäinen liikkuminen sujuisi järkevästi ilman autoa, ainakin työpaikkaan, kauppaan ja lasten hoitopaikkaan pitäisi päästä joko kävellen tai pyöräillen tai sitten sujuvasti joukkoliikenteellä.

Kolmivuotisessa tutkimuksessa selvitettiin laajasti Uudenmaan asukkaiden liikkumiskäyttäytymistä muun muassa 12 000 matkapäiväkirjan avulla.

kaavoitus  joukkoliikenne  ympäristö  autoilu  liikennesuunnittelu 
Viite