Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suuret puolueet nihkeinä historiallisessa täysistunnossa

25.4.2013 17.27

Lasse Leipola

Eduskunnassa järjestettiin tänään torstaina historian ensimmäinen kansalaisaloitteen lähetekeskustelu. Aloitteen tavoitteena on turkistarhauksen kieltäminen.

Eduskunnan neljä suurinta puoluetta, kokoomus, sdp, perussuomalaiset ja keskusta, ilmoittivat edustajiensa ensimmäisissä puheenvuoroissa, etteivät ne ryhminä kannata turkistarhauksen kieltämistä.

Keskustelun avannut kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) kiitteli vuolaasti aloitteen taustalla olevien järjestöjen aktiivisuutta ja valmistelutyötä.

"Puskissa hiippailevat kettutytöt ja törkypostia lähettelevät nimettömät kiihkoilijat voivat ottaa teistä oppia, heidän työllään ei ole merkitystä eikä oikeutusta", Kiuru sanoi ja totesi puheenvuoronsa lopuksi, ettei kuitenkaan kannata aloitetta.

Monissa muissakin puheenvuoroissa korostettiin kansalaisaloitteen olevan turkistarhaiskuja parempi tapa ajaa asiaa. Kannatusta aloite ei kuitenkaan ensimmäisissä puheenvuoroissa saanut kuin vihreiltä ja vasemmistoliitolta.

Vihreiden Anni Sinnemäki muistutti, että turkistarhaus on jo kielletty monessa Euroopan maassa.

"Suomen tulisi seurata edelläkävijöiden esimerkkiä ja olla yksi niistä maista, joissa turkikset eivät ole hyväksyttyjä, muodinmukaisia tai suosittuja", Sinnemäki sanoi ja korosti samalla, että on tärkeää löytää nykyisille tarhaajille korvaava elinkeino, jos turkistarhaus kielletään.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan, jonka piiriin asia kuuluun, puheenjohtaja Jari Leppä (kesk) lupasi aloitteelle ripeän ja perusteellisen käsittelyn.

Ensimmäisen vaadittuun 50 000 allekirjoitukseen yltäneen kansalaisaloitteen käsittely on viivästynyt, koska puhemiesneuvosto halusi tarkkaan harkita sopivaa käsittelytapaa, jota tullaan käyttämään jatkossa myös muiden kansalaisaloitteiden käsittelyyn.

eläintensuojelu  turkistarhaus 




Viite