Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

flickr/etrusia_uk

leijona
Tiukat paikat. Metsästys, maanviljely ja elinympäristön tuhoutuminen verottavat leijonakantoja.flickr/etrusia_uk

Tiukat paikat. Metsästys, maanviljely ja elinympäristön tuhoutuminen verottavat leijonakantoja.

Suurten nisäkkäiden määrä romahti Afrikan kansallispuistoissa

14.7.2010 11.45

Saija Räsänen

Suurten nisäkkäiden, kuten leijonien ja puhvelien, määrä on romahtanut Afrikan kansallispuistoissa 59 prosentilla vuodesta 1970 vuoteen 2005, kertoo tuore tutkimus. Asiasta uutisoi Science Daily.

Tutkijat Zoologist Society of London- järjestöstä, YK:n ympäristöohjelmasta UNEPista ja Cambridgen yliopistosta pitävät maanviljelyä ja metsästystä syinä nisäkkäiden vähenemiseen.

Nisäkkäiden häviämisessä on paljon alueellisia eroja. Etelä-Afrikassa lajien määrä jopa lisääntyy, mutta Itä-Afrikassa määrät ovat laskeneet yli 50 prosentilla ja Länsi-Afrikassa 85 prosentilla. Lännen tukalaa tilannetta selittävät taloudellisten suojeluresurssien puute ja eläinten elinympäristöjen vaurioituminen.

Suurista menetyksistä huolimatta lajien väheneminen on hidastunut kansallispuistoissa vuosien saatossa, mikä antaa toivoa suojelutyön tehostumisesta. Lisäpanoksia kuitenkin kaivataan yhä.

"Vaikka Afrikan kansallispuistot ovat tulosten valossa epäonnistuneet säilyttämään suurten nisäkkäiden populaatioita, tilanne puistojen ulkopuolella on epäilemättä vielä huonompi. Monet lajit, kuten sarvikuonot, ovat käytännössä sukupuuttoon kuolleita puistojen ulkopuolella", sanoo tutkimusta johtanut Ian Craigie Science Dailylle.

Tutkimus julkaistiin maanantaina Biological Conservation -lehdessä.

eläintensuojelu 
Viite