Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka

Mohammed.
Sodan jäljet. Syyrialainen Mohammed haavoittui, kun armeija hyökkäsi mielenosoittajia vastaan.Vihreä Lanka

Sodan jäljet. Syyrialainen Mohammed haavoittui, kun armeija hyökkäsi mielenosoittajia vastaan.

Syyrian pakolaisilla on tuomisinaan karmeita tarinoita

21.6.2012 13.22

Vihreä Lanka

Amman. ”Ystäväni yliopistolta houkutteli minut mukaan hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen. Heilutimme oliivipuun oksia ja lauloimme, kun armeija alkoi ampua meitä. Lantion alapuolelle osunut räjähtävä luoti tuhosi lähes neljänneksen jalastani”, kertoo 25-vuotias syyrialainen Mohammed.

Amnesty International arvioi viime viikolla, että Syyrian joukot tappavat järjestelmällisesti siviilejä. Syyrian levottomuudet ovat jatkuneet jo lähes vuoden, eikä nopeaa ratkaisua tilanteeseen ole näköpiirissä.

Moni Syyrian taisteluista selvinnyt on päätynyt pakolaiseksi esimerkiksi tänne Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin. Niin myös Mohammed.

Kun mielenosoituksiin osallistuneita ystäviä alettiin pidättää, Mohammed päätti paeta Jordaniaan. Rajalla hän kertoi sairastavansa syöpää ja menevänsä hoitoon Ammaniin.

”Kerroin olevani liian heikko nousemaan autosta, ja pidin jalat huovan alla. Jos he olisivat nähneet luodin tekemät tuhot, minut olisi heti pidätetty”, Mohammed sanoo.

Nyt Mohammedin perhe kertoo, että hänet on kotimaassaan etsintäkuulutettu ”terroristina”.

”Jos voisin liikkua, olisin jäänyt Syyriaan ja jatkanut mielenosoituksia. Mutta enää minusta ei ole mitään hyötyä edes vallankumoukselle.”

Syyrialaisia pakenee Jordaniaan jatkuvasti, jopa kymmeniä päivittäin. Epävirallisten arvioiden mukaan yli vuoden kestäneen kansannousun aikana maahan on tullut yli 120 000 syyrialaista. Raja on auki, ja osa ylittää sen virallisten tarkastuspisteiden kautta, osa salaa.

Yksi yöllisistä rajanylittäjistä on 23-vuotias lääkäriksi opiskeleva Dana.

”Damaskoksessa levitin hallituksen vastaisia esitteitä yliopistolla yhdessä ystävieni kanssa. Nyt kaksi heistä on pidätetty. Olen kuullut kauhutarinoita siitä, mitä vankiloissa tehdään, joten päätin lähteä ajoissa”, nuori nainen kertoo.

Homsista kotoisin olevalle Hasemille nämä tarinat ovat painajaismaisia muistoja: mielenosoituksiin osallistunut nuori mies pidätettiin yli neljän kuukauden ajaksi.

”Vankilassa minua pahoinpideltiin lähes päivittäin. Vähitellen väkivalta muuttui raaemmaksi ja mielivaltaisemmaksi. Vartijat antoivat sähköiskuja vartalooni, pakottivat minut polvilleen ja käskivät rukoilemaan jumalaani Basharia. Yhtenä päivänä varpaankynteni revittiin irti.”

Yli neljän kuukauden jälkeen Hasem päästettiin yllättäen menemään. Hän allekirjoitti paperin, jonka mukaan ei enää osallistuisi vastarintatoimintaan.

”Silti vankila ei tappanut haaveitani vapaudesta. Menetin varpaankynteni, mutta en uskoani vallankumoukseen.”

Väkivallan ja kauheuksien kertomuksista huolimatta Hasem on kansainvälisen yhteisön aseellista väliintuloa vastaan.

”Maastamme ei saa tulla seuraavaa mitätöntä pelinappulaa suurvaltojen valtapelissä. Tarvitsemme toki apua, mutta emme vieraita armeijoita tappamaan kansaamme. Länsimaiden on turha silti väittää, että kaikki voitava rauhanomainen olisi jo tehty”, Hasem sanoo.

Sekä Dana että Hasem ovat nyt Syyriassa etsintäkuulutettuja. Molemmat kertovat tulleensa Jorda- niaan jatkamaan vastarintaansa.

”Täältä käsin voin jatkaa hallinnonvastaisia toimiani vapaammin. Vielä vähän aikaa Bashar voi jatkaa tappamista, mutta kansan tahto vapauteen ei kuole koskaan”, Hasem sanoo.

Haastateltavien nimet on muutettu.


Lisää aiheesta:Viite