Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Tönkkösuolattu vihreä.
Perikuva. Klikkaa kuva isommaksi ja katso millainen on vihreä.Antti-Juhani Johansson

Perikuva. Klikkaa kuva isommaksi ja katso millainen on vihreä.

Tällainen on vihreä

5.3.2010 14.50

Hanna Eriksson

Korkeakoulutettu, kaupunkilainen, arvoiltaan liberaali, nuori ja nainen. Sellainen on vihreiden jäsenkyselyn mukaan keskiverto vihreän puoleen jäsen – eikä tämä tieto takuuvarmasti heitä ketään persuuksilleen yllätyksestä.

Syksyllä tehdyssä ja keväällä julkaistussa jäsenkyselyssä oli kuitenkin yksi kohta, joka yllätti jopa puoluesihteeri Panu Laturin: korkea koulutustaso. Vihreiden jäsenistä 12 prosenttia on tohtoreita tai tohtorintutkintoon opiskelevia. Korkeakoulututkinto on yli puolella.

Laturin mukaan korkeakoulutetuissa jäsenissä ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Jäsenkuntaa pitää kuitenkin hänen mukaansa ehdottomasti laajentaa, kun tavoitteena on saada 15 000 jäsentä vuoteen 2015 mennessä.

”Toimimme aika akateemisesti, mikä saattaa karkottaa ei-akateemisia. Vihreissä voi toimia, vaikka ei olisi avainasiantuntija alallaan. Voi olla myös mielipideasiantuntija.”

Kyselyn tarkoituksena oli antaa vinkkejä vihreiden poliittisen ohjelman valmisteluun. Mitä jäi käteen?

”Jatkamme samalla linjalla. Olemme ympäristöpainotteinen yleispuolue”, Laturi toteaa.

Kyselyn mukaan vain kolme prosenttia vihreiden jäsenistä kannatti lisäydinvoiman rakentamista. Useissa mielipidemittauksissa vihreitä äänestävien kanta ydinvoimaan on kuitenkin ollut selvästi myönteisempi. Energiateollisuuden tammikuussa teettämässä kyselyssä vain runsas kolmannes vihreitä äänestäneistä suhtautui ydinvoimaan kielteisesti. Laturi toteaa, että ero äänestäjien ja jäsenten ydinvoimakannoissa on tiedetty pitkään.

”Ydinvoimaa kannattavat äänestäjämme ovat valinneet vihreät parhaaksi puolueeksi, vaikka ovatkin ydinvoimasta eri mieltä.”

Juttua on päivitetty 8.3. Toisin kuin jutussa aiemmin (ja paperilehden versiossa) väitettiin, vihreiden jäsenistä 12 prosenttia ei ole tohtoreita, sillä tutkimuksessa kysyttiin korkeinta saavutettua tutkintotasoa tai tutkintoa johon parhaillaan opiskelee. Tohtorien ja tohtorin tutkintoon opiskelevien osuus jäsenistä on siis 12 prosenttia.

vihreät 
Viite