Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tällaisia aseita käytetään hallitusneuvotteluissa

19.5.2011 16.07

Marja Hannula

Hallitusneuvottelut käydään kansalaisilta suljetuissa kabineteissa. Puheviestinnän professori Pekka Isotalus Jyväskylän yliopistosta arvioi Vihreän Langan pyynnöstä, millaisiin stategioihin puolueiden neuvottelijat todennäköisesti nojaavat vaikeassa neuvottelutilanteessa.

Isotaluksen mukaan Jyrki Katainen on ainakin julkisuuskuvansa perusteella taitava hallitustunnustelija. Katainen näyttää pyrkivän kaikin mahdollisin keinoin välttämään umpikujat ja pitämään osapuolet tyytyväisinä. Se on tärkeää, sillä tilanteiden kärjistyminen tai jollekin avautuva kiristysmahdollisuus ajaa neuvottelut helposti umpikujaan.

1. Neuvottelujen osapuolet määrittelevät aina maksimi- ja minimitavoitteensa. Niiden väliin jää varsinainen neuvotteluvara. Arvioit omista tavoitteista perustuvat arvioon niiden toteutumismahdollisuuksista.

2. Jos kompromisseja eli kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja ei löydy, neuvottelujen vetäjä yrittää etsiä kokonaan uusia ratkaisuja, vaikka pöydän alta.

3. Neuvotteluissa pelataan aina myös suhteilla. Liika oman asian ajaminen voi estää luottamuksen ja yhteistyöilmapiirin syntymistä.

4. Liittolaisten etsintä alkaa neuvottelupöydässä välittömästi. Varsinkin pienet etsivät kumppaneita.

5. Hyvällä argumentoinnilla altavastaajakin parantaa mahdollisuuksiaan. Kun perustelee hyvin, viesti uppoaa.

hallitusneuvottelut 
Viite