Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tämä Hetemäen verotyöryhmältä unohtui

21.12.2010 15.13

Jenni Leukumaavaara

Työn ja yritysten verotus löyhemmäksi, kulutus- ja pääomatuloverot kireämmäksi, etuudet ennallaan.

Näin linjasi alivaltiosihteeri Martti Hetemäen vetämä verotyöryhmä tänään raportissaan, jonka se luovutti valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok).

Työryhmä korosti uudistusehdotuksensa oikeudenmukaisuutta. Se ei kuitenkaan kavenna tuloeroja, ja kulutusverot osuvat kipeimmin pienituloisiin.

"Totta on, että tämä uudistus ei pienennä tuloeroja. Myönteiset työllisyysvaikutukset tekevät tästä hyvinvointivaltiota vahvistavan, vaikka verotulomuutos on plusmiinusnolla", Hetemäki sanoi.

Luovutustilaisuudessa paikalla ollut vihreiden kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Kirsi Ojansuu oli Hetemäen esittelypuheiden jälkeen huolissaan.

"Kahden miljardin euron tuloveroalennukset ovat tässä tilanteessa kestämättömät. Se on pienituloisille eettisesti julmaa", Ojansuu sanoi.

"Todella toivon, että puolueet nyt ottavat kantaa tähän esitykseen. Jos vielä työnnetään pää pensaaseen, se on todella vastuutonta."

Tuloerojen säilymisen lisäksi Ojansuuta huolestutti se, ettei verouudistuksella edes yritetä paikata Suomen kymmenen miljardin euron kestävyysvajetta.

Sekä Katainen että Hetemäki toivoivat julkista keskustelua verouudistuksen kokonaisuudesta, ei vänkäämistä yksittäisistä yksityiskohdista.

Ojansuuta esityksen jyrkkyys ja "ota tai jätä" -luonne ihmetytti.

"Kun kyseessä on laaja kokonaisuudistus, olisi hyvä jos sitä voisi pilkkoa pienempiin osiin ja keskustella niistä."

Hyvinä puolina uudistusesityksessä Ojansuu piti pääoma-, osinko- ja kiinteistöveron korotuksia.

Vihreät on aiemmin ehdottanut yhteisöveron alentamista kahdella prosenttiyksiköllä, joten työryhmän ehdotus neljän prosenttiyksikön alennuksesta tuntuu Ojansuun mukaan liian paljolta.

verotus 
Viite