Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tämä hittiliha tulossa myös Suomeen – Ruotsissa menee jo satojatuhansia kiloja

14.11.2012 9.25

Lasse Leipola

Niittyliha on vähitellen tulossa myös Suomen kauppoihin. WWF ja metsätalouden kehittämiskeskus Tapio virittelevät parhaillaan eläintuottajien kanssa kriteerejä luonnonlaidunlihan tuotannolle. Laiduntaminen on esimerkiksi naudoille luonnollista ja lajinmukaista elämää.

WWF:n metsäasiantuntija Panu Kunttu kertoo, että laiduntaminen luonnonympäristössä on yksi harvoista ruoantuotantotavoista, jotka parantavat luonnon monimuotoisuutta.

”Sen avulla voidaan pelastaa katoamassa olevia perinneympäristöjä, kuten niittyjä ja hakamaita, ja niillä asuvia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Laiduntaessaan perinneympäristöissä eläimet estävät näiden arvokkaiden alueiden umpeen kasvamisen ja häviämisen”, Kunttu sanoo WWF:n tiedotteessa.

Ruotsissa niittylihaa myydään kuluttajille vuosittain noin 400 000 kiloa, minkä lisäksi sitä tarjoillaan muun muassa Tukholman huippuravintoloissa sekä kunnallisessa ruokahuollossa.

”Luonnonlaitumilla tuotettu liha on korkealuokkaista, ja tuottaja voi saada siitä paremman hinnan. Kuluttajalle sertifioitu luonnonlaidunliha puolestaan tarjoaisi luotettavan, ympäristöä hyödyttävän vaihtoehdon”, sanoo eläintenhoitaja Jukka Tobiasson.

Nyt valmisteltavalla kriteeristöllä turvataan luonnon monimuotoisuutta, eikä siinä oteta kantaa elintarvikkeiden valmistukseen, varastointiin tai kauppaan.

ruoka  maatalous  lihansyönti 


Lisää aiheesta:Viite