Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia

Jan Vapaavuori.
Ekoa rakentamiseen. Jan Vapaavuori haluaa Suomesta edelläkävijän.Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia

Ekoa rakentamiseen. Jan Vapaavuori haluaa Suomesta edelläkävijän.

"Tämä kannattaa tehdä vaikkei ilmastonmuutosta olisikaan"

26.10.2010 11.05

Noora Jussila

Suomesta halutaan jälleen energiatehokkaan rakentamisen kärkimaa. Nyt asialla ovat ympäristöministeriö, Sitra ja Tekes, joiden valmistelema ERA17 -toimintaohjelma listaa toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) muistutti ERA17 -toimenpideohjelman julkistustilaisuudessa tiistaina, että Suomen koko energiankulutuksesta noin 42 prosentista ovat vastuussa rakennukset ja rakentaminen.

Hänen mielestään energiatehokkuuteen panostaminen on kaikkien kustannustehokkain keino torjua ilmastonmuutosta.

"Energiatehokkuuden parantaminen olisi viisasta ja järkevää, vaikka ilmastonmuutosta ei olisi olemassakaan", Vapaavuori sanoi.

Yksi toimintaohjelman tavoitteista on, että kun Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017, se olisi edelläkävijä energiatehokkaassa rakentamisessa. Tämä parantaisi Vapaavuoren mukaan myös kansallista kilpailukykyä ja loisi uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

ERA17:n toimenpide-ehdotuksia ovat muun muassa päästölaskelmien tekeminen jo asuinalueiden kaavoitusvaiheessa, syöttötariffin laajentaminen aurinkoenergialle ja yhdyskuntarakenteen hajautumisen rajoittaminen.

Yhdyskuntarakennetta halutaan suistia palveluvyöhykemallilla, jossa kaupungin ympärille määritellään raja, jonka sisälle rakentaminen ja palvelut ohjataan esimerkiksi seuraavan viiden vuoden aikana.

Sitra käy parhaillaan neuvotteluja muutamien kuntien kanssa mallin kokeilemisesta.

Vapaavuori muistuttaa, että energiatehokkuuden parantaminen on iloinen asia.

"Tässä ei ole kyse siitä, että tehtäisiin suuria uhrauksia. Tämä on järkevää koska tämä säästää rahaa, luo bisnesmahdollisuuksia ja on kustannustehokkain tapa torjua ilmastonmuutosta."

energiatehokkuus  ekorakentaminen  rakentaminen 
Viite