Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

PAKKO USKOA. WWF:n Hanna-Liisa Kangas toivoo, että ns. LCA-luonnospaperi muuttuu vielä paremmaksi.Juha Honkonen

PAKKO USKOA. WWF:n Hanna-Liisa Kangas toivoo, että ns. LCA-luonnospaperi muuttuu vielä paremmaksi.

"Tämä luonnos ei saa mennä läpi"

10.12.2011 13.04

Juha Honkonen

DURBAN. Ilmastokokouksen piti jatkua lauantaina puoli yhdeltä, mutta täysistuntoa on jälleen siirretty.  Lauantaina keskipäivällä julkaistu niin sanottu LCA-luonnosesitys, joka koskee myös Kioton pöytäkirjan ulkopuolisia maita, on ympäristöjärjestöjen mielestä todella huono.

"Tämä ei saa mennä läpi. Ambitiotaso on niin heikko, että se pahentaa tilannetta jopa vuoden takaiseen (Cancúnin kokous) nähden. Aikaa on hukattu taas vuosi", sanoo WWF:n ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas Vihreälle Langalle Durbanissa.

"Esityksessä pitäisi olla peaking year (vuosi, jolloin päästöt lähtevät laskuun), selvät päästövähennysten prosenttiosuudet (teollisuusmailla 25–40) ja gigatonni-gap (tieteellisen ja poliittisen päästövähennystavoitteen ero)."

Järjestöt ja Euroopan unioni pitävät vuotta 2015 takarajana globaalisti kattavan sopimuksen tekemiselle, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pitää hallittavissa. Sopimus tulisi voimaan viimeistään 2020.

EU:n kehitysmaista kokoaman koalition vastapoolina ovat suurimmat kasvihuonekaasujen päästäjät Yhdysvallat, Kiina ja Intia. Ne haluavat siirtää kattavan sopimuksen tekemistä vuosikymmenen lopulle ja voimaantuloa yli kymmenen vuoden päähän.

Durbanissa saatetaan saada jatkoa Kioton pöytäkirjalle. Näillä näkymin 2013 alkavasta jatkokaudesta poistuisivat kuitenkin Kanada, Venäjä ja Japani, joten pöytäkirjan vähennysvelvoitteet kattaisivat vain noin 15 prosenttia maailman kasvihuonekaasuista.

 

Durban 




Viite