Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tämä on vihdoin tulossa Alkoista ruokakauppoihin

13.6.2012 11.00

Lasse Leipola

”Alkuperämerkinnät ovat kunnossa vain viinakaupassa”, jyrähti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila blogissaan viime helmikuussa.

Ja oikeassahan hän on, sillä viini lienee ainoa elintarvike, jossa valtaosa tuottajista oikeasti näkee vaivaa kertoakseen – joskus hyvinkin tarkasti – mistä tuote tarkalleen ottaen tulee.

Tavallisissa ruokakaupoissa tilanne on ollut pitkään aivan toinen. Pahimmillaan paketin kyljessä lukee esimerkiksi vain ”tuotettu EU:ssa”. Sekään ei paljoa lohduta, jos suklaan kerrotaan olevan kotimaista, kun se ei viimeistä tuotantovaihetta lukuunottamatta taatusti sitä ole.

Onneksi on jo olemassa esimerkkejä paremmasta. Esimerkiksi Pirkka-kahvien ja Lapin Kulta Arctic Malt -oluiden pakkauksissa on koodi, jolla tuotteen raaka-aineen alkuperän voi jäljittää bolivialaiselle kahvitilalle tai päijäthämäläiselle ohrapellolle.

Molempien tuotteiden nettisivuilta pääsee hakemaan lisätietoja ja katsomaan kuvia siitä, mistä oma ostos on lähtöisin.

Jäljitettävyyden toteuttaminen on vaatinut myös muutoksia tuotantoprosesseissa, sillä esimerkiksi mallastamossa pitää nyt katsoa, etteivät peräkkäiset erät sekoitu lainkaan toisiinsa.

Toisaalta tasalaatuisuus vaatii joissain tuotteissa sen, että eri eriä sekoitetaan tuotantovaiheessa. Esimerkiksi Pirkka-kahveissa on kahvia jopa kymmeneltä eri tilalta.

Tuotteidensa jäljitettävyyttä ovat parantaneet myös Atria ja Saarioinen, jotka kertovat nykyisin broilerituotteidensa pakkauksissa, miltä tilalta tuotteet tulevat.

Vanhempi esimerkki jäljitettävyydestä on kananmunien kylkeen painettu koodi, josta selviää tuotantotapa ja -tila.

Tuotantoketjun läpinäkyvyys on kuluttajan kannalta hyvä asia, sillä se paljastaa, mitä brändien taakse kätkeytyy.

Esimerkiksi Pirkan Costa Rica -kahvi ei ole nimestään huolimatta Costa Ricasta vaan sekoitus Guatemalassa, Hondurasissa, Brasiliassa ja Intiassa tuotettua kahvia.

ruoka 
Viite